Odlazak Rajka Dujmića: Glazba mu je bila sve, a od Novih fosila stvorio je senzaciju

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

SKLADATELJ i nekadašnji vođa Novih fosila Rajko Dujmić preminuo je šest dana nakon prometne nesreće koju je doživio u Starom Lazu, gdje je imao vikendicu.

O Rajku Dujmiću posljednjih se godina uglavnom pisalo u trač rubrikama i crnoj kronici, ali čak i ako ste pripadnik mlađih generacija koje nisu živjele u Dujmićevim "danima ponosa i slave", teško da je moguće pronaći osobu koja ga istog trena neće povezati s njegovim najpoznatijim glazbenim projektom - Novim fosilima.

Jedan od najpoznatijih regionalnih pop sastava dominirao je sedamdesetima i osamdesetima i njihovi najveći hitovi danas su dio opće glazbene kulture. Grupu koju je 1969. osnovao prvi bubnjar, Slobodan Momčilović, u zvijezde su vinule upravo skladbe klavijaturista Rajka Dujmića koji je u to vrijeme imao nešto što bismo nazvali glazbenom inačicom Midina dodira, sve čega se dohvatio pretvorio bi u hit.

Glazba mu je bila sve od malih nogu

Dujmić je rođen u Zagrebu 7. kolovoza 1954. i premda je završio srednju glazbenu školu na smjeru violine, dokazao se kao klavijaturist pa se upravo za tim instrumentom usavršavao u nizu rock bendova kao što su Crno bijeli, Grupa Marina Škrgatića, Klan i Zlatni akordi.

Odrastao je u obitelji koja je imala razumijevanja za njegovu ljubav prema glazbi, a majka Karlotta i otac Stjepan još su mu kao djetetu poklonili usnu harmoniku na kojoj je neumorno vježbao.

Kao 13-godišnjak napisao je svoju prvu pjesmu (Smij se), u šestom razredu osnovao bend i počeo zarađivati od glazbe, a prve korake u tom smjeru napravio je kada mu je Perko Moskaljev dopustio da ga zamijeni na klaviru u jednom dugoselskom baru.

Bogato iskustvo pomoglo mu je da bude "dežuran" svaki put kada bi neki bend zatrebao klavijaturista, a to je bio slučaj i s Momčilovićevim Novim Fosilima koji su na svojim počecima bili prateći bend (Ivica Šerfezi i Ljupka Dimitrovska). Dujmić se isprva nećkao pa čak i odbio poziv, ali na kraju se ipak odlučio priključiti sastavu sredinom sedamdesetih.  

Nove fosile pretvorio u senzaciju

Kao što smo već napisali, Novi fosili prije toga su bili tek prateći bend, ali sve se promijenilo ulaskom 23-godišnjeg hitmakera koji ih je u vrlo kratkom vremenu, zahvaljujući svojim autorskim pjesmama, pretvorio u senzaciju na sceni, a mnogi su ih tada nazivali hrvatskom inačicom ABBA-e.

Njihov prvi veliki hit objavili su 1976. gostujući na Splitskom festivali predstavivši "Diridondu" kojom su oduševili slušatelje diljem bivše Jugoslavije. Doduše, radilo se o pjesmu Zdenka Runjića, ali upravo im je Dujmić dao najveći broj pjesama po kojima ih danas i prepoznajemo. Obožavala ih je i publika i kritika, a uslijedio je i niz hitova koji su im osigurali status jednog od najpopularnijih sastava u bivšoj državi, ali i popularnost na međunarodnoj razini što dokazuju i turneje po Sovjetskom Savezu, SAD-u, Kanadi i širom Europe.

Šuti, moj dječače plavi, Ti si moja kiša blaga, Najdraže Moje, Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ ispod otirača, Milena i još mnoge druge, sve su to autorska djela Rajka Dujmića koji je bendu dao prepoznatljivi zvuk i osigurao im brojne platinaste i dijamantne naklade.

Slijede brojne uspješnice, ali bend 1983. napušta nezaboravna Đurđica Barlović koju zamjenjuje ništa manje omiljena Sanja Doležal koja obilježava drugu etapu njihovih velikih uspjeha.

Fosili 1986. osvajaju nagradu publike, odnosno treću nagradu Stručnog žirija na Međunarodnom festivalu u Dresdenu, a album Za dobra stara vremena dobiva Grand Prix JRT-a za najbolji album u kategoriji pop glazbe 1986. godine.

Hitovi i nakon Fosila

Bila su to ujedno i vremena kada su se s ovih prostora na Euroviziju slali ziceri, a Novi fosili bili su jedan od njih. Naime, 1987. u Bruxellesu predstavljaju Jugoslaviju i osvajaju četvrto mjesto s pjesmom Ja sam za ples, koja je objavljena kao singl u devet europskih zemalja. No, čak i bez pobjede, stvoren je jedan od nezaboravnih hitova kojem se i dan danas vraćaju generacije slušatelja koji možda nisu ni svjesni da nas je pjesma predstavljala na Euroviziji.

Taj je "propust" popravio 1989. kada je za grupu Riva sa Stevom Cvikićem napisao hit Rock me koja je i pobijedila na Euroviziji, ali nije primio nagradu jer je u tom periodu bio na turneji s Fosilima. Inače, 13. je po redu po uspjesima u povijesti tog natjecanja.

Tajna hitova leži u činjenici da pjesme nisu nastajale kao namjenski proizvodi. Dujmić je često isticao da njegove pjesme neće biti uvjerljive niti izazivati emocije ako nisu utemeljene u stvarnosti.

Dujmić je bio plodan autor i izvan Fosila pa je sa Zrinkom Tutićem napisao nezaboravni hit Moja domovina, brojne najavne špice domaćih emisija, skladao je za kazalište i film, a njegove su pjesme poslužile i kao inspiracija za mjuzikl Za dobra stara vremena.

Što nakon Novih fosila?

Stvari su više manje odlično funkcionirale sve do početka devedesetih kada je grupa prestala nastupati, a razlog su, doznalo se kasnije, bili Dujmićevi problemi s opijatima. Iako je bilo nekoliko pokušaja da se grupa oživi, sve je počelo i završavalo s istim problemima.

U priopćenju koje su članovi grupe objavili 2014., pisalo je: "Nažalost, Rajkovo je stanje takvo da nakon prisilne hospitalizacije u bolnici Vrapče ne može ispuniti dogovorene obveze. Žao nam je zbog toga. I dalje ćemo ga podupirati u nastojanjima da se oporavi i ozdravi".

Doduše, Dujmić je više puta negirao da su problem droge i naglašavao da je piće njegov jedini porok. Problem s tom verzijom priče je da je policija nešto kasnije kod njega pronašla kokain.

Nakon prestanka funkcioniranja Fosila, Sanja Doležal i Vladimir Kočiš Zec krenuli su u solo vode, Colnago je radio niz poslova nevezanih za glazbu, a Dujmić se između ostalog upustio u eksperiment nazvan 4 Asa, a radi se o "supergrupi" koju je 2002. osnovao s Alenom Islamovićem, Vladom Kalemberom, Juricom Pađenom i Slavkom Pintarićem Pištom. Realno, iako je ovaj projekt zaživio i barem u teoriji djelovao kao dobra ideja, od starta je mirisao na očaj.

Naime, prilično je jasno zašto su se na zalasku karijere na taj potez odlučili Islamović, Kalember i Pađen, ali ne i Dujmić koji ovim potezom stvarno nije imao što dokazivati. Jedina dobra stvar je to da 4 Asa u sjećanju neće ostati kao nešto što je značajno obilježilo karijere bilo kojeg od sudionika ovog projekta.

Privatni problemi i svađe s bivšim kolegama

Međutim, posljednjih desetak i više godina Dujmićeva medijskog prisustva nisu obilježili glazbeni već privatni potezi zahvaljujući kojima je podjednako hranio trač rubrike i crnu kroniku.

Bračne razmirice i fizički nasrtaji na suprugu Snježanu postali su ono o čemu se previše puta pisalo. Od policijskih intervencija do pritvora i kaznenih prijava, javnost je iznova nepotrebno dobivala uvid u privatni život i probleme Dujmićevih.

Uz sve to, medijske stupce punila su i natezanja s ostalim članovima Novih fosila s kojima je pak vodio rat oko imena grupe koje je Dujmić zaštitio i zapravo im onemogućio nastupe, iako grupu nije ni osnovao niti joj smislio ime (bio je to Arsen Dedić).

Prošlogodišnji 50. rođendan grupe u dvorani Vatroslava Lisinskog proslavila su samo tri člana postave (Sanja Doležal, Vladimir Kočiš Zec i Marinko Colnago). Dujmić nije prisustvovao jer je u to vrijeme čekao podizanje optužnice u Remetincu.

Posljednja vijest o Dujmiću je nažalost također priča iz crne kronike. Poznati skladatelj teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći u Ravnoj Gori kada je sletio s ceste i zadobio teške ozljede i udarac u glavu. Na putu do bolnice zbog krvarenja u mozgu pao je u komu. Nakon nekoliko dana preminuo je u riječkom KBC-u.

Pročitajte više