Odnos Ivanke i Melanije se zakomplicirao? Uključio se i Trumpov šef komunikacija

Foto: Guliver Image/Getty Images

VEĆ se dulje šuška o tome da Melania i Ivanka Trump imaju u najmanju ruku kompliciran odnos, a to se posebno odražava u raspodjeli njihovih dužnosti kao prve dame i prve kćeri.

The New York Times piše da se to još jednom pokazalo nakon najave Melanijinog prvog samostalnog putovanja, koje je bilo u Africi. Ivankin ured tad je poslao dopis da i ona planira putovanje na taj kontinent, "samo što to tad još nije najavila".

Melania je tako prošlog mjeseca provela nekoliko dana u afričkim zemljama, a Ivanka to planira učiniti u siječnju. I ovo nikako nije prvi put da se njihove uloge i djelovanje u sklopu dužnosti povezane s Bijelom kućom preklapaju.

I dok Melania svoju ulogu voli obavljati nešto privatnije, Ivanka voli da je javnost dobro obaviještena o svakom njezinom koraku. Ipak, kad je riječ o suprotstavljanju Trumpovim odlukama, stvari se mijenjaju. Melania je tako javno progovorila protiv suprugove odluke o odvajanju djece migranata od roditelja na granici, dok je Ivanka o tome mudro šutjela. Otkrilo se da je i ona protiv te odluke tek kad je sam Trump izjavio da mu je kći rekla da promijeni tu odluku.

Njihovim odnosom bave se čak i povjesničari koji pokušavaju pronaći sličnu situaciju u primjerima iz povijesti. Katherine Jellison sa Sveučilišta u Ohiju kaže da je malo ovakvih primjera u kojima prva dama i prva kći dijele uloge. Najsličniji primjer pronalazi u Eleanor Roosevelt, ženi Franklina D. Roosevelta, i njegovoj majci Sari Delano Roosevelt. "Obje su imale velik utjecaj na njega", kaže.

"U slučaju Melanije i Ivanke, nekad je jedna naprijed, a ponekad ona druga", tvrdi. 

Ivanka je veoma angažirana na svim poljima djelovanja svog oca, o svojim sastancima obavještava novinare, javno podupire oca u gotovo svemu. Melanijin ured je nešto tiši po tom pitanju. Anita McBride, bivša šefica kabineta bivše prve dame Laure Bush kaže da se Ivanka tako može uključiti u neke teme dok se Melania može fokusirati na druge. "Trump će je u tom pogledu trenutno trebati više nego ikad", smatra ona.

"Ured prve dame je fokusiran na njene inicijative i radi neovisno, no često surađujemo s uredom predsjedničkog osoblja na raznim projektima. Imamo pozitivan radni odnos", rekla je Melanijina glasnogovornica o njihovom odnosu. 

"Ivanka i Melania imaju sjajan odnos, obje su snažne, neovisne žene i podupiru se privatno i poslovno", tvrdi pak jedan izvor iz Bijele kuće. Izvor blizak Ivanki Trump kaže da je ona uvijek pokušavala izbjeći miješanje u poslove svoje maćehe.

Međutim, njezino skoro putovanje u Afriku pokazuje da bi ipak moglo doći do problema oko raspodjele njihovih dužnosti. Navodno je bilo problema između dva ureda jer je u vrijeme Melanijinog putovanja Ivanka na svom Instagramu objavila snimku sebe s tamnoputim dječačićem iz Južne Karoline, zbog čega su joj direktno prigovorili iz ureda Melanije Trump.

Iz Ivankinog ureda još uvijek tvrde da je ona trebala sa senatoricom Južne Karoline Lindsey Graham Afriku posjetiti i ranije, no da je taj posjet odgodila upravo zbog Melanije.

Izvori iz Bijele kuće kažu da Bill Shine, direktor komunikacija, trenutno pomaže u osmišljavanju načina kako sad popratiti i Ivankin put u Afriku, tako skoro nakon Melanijinog. 

Hoće li ovakvih preklapanja u budućnosti biti još i više, tek će se vidjeti.

Pročitajte više