Otkrivene kosti najbogatijeg gusara ikad: Njegov plijen danas bi vrijedio 120 milijuna dolara

Foto: Facebook

ZNANSTVENICI vjeruju kako su napokon pronašli kosti Samuela Bellamyja, najbogatijeg gusara u povijesti čiji bi plijen danas vrijedio 120 milijuna dolara.

Samuel Bellamy zvan Crni Sam poginuo je u brodolomu zajedno sa svojom posadom, imao je 28 godina, a sudeći po pričama koje kruže, nije bio običan gusar, prenosi Science Alert.

Crnog Sama i njegovu posadu zahvatila je velika oluja uz obalu Nove Engleske 1717. godine i potopila galiju Whydah na kojoj je plovilo i 140 mornara, a blago je završilo na dnu mora.

Olupina broda pronađena je 1984. godine, ali od Crnog Sama nije bilo ni traga sve do prošle godine kad su istraživači primijetili ljudsku kost kako strši iz mješavine pijeska i smeća.

Arheolozi su izvukli bedrenu kost zajedno s 1630 kilograma ostalih stvari na njoj, a sad su na redu znanstvenici koji će pokušati otkriti kome je kost pripadala tako što će iz kosti izvući DNK i usporediti je s Bellamyjevim živućim rođakom.

Bellamy je imao samo 28 godina kad se utopio. Zvali su ga Robin Hoodom mora zbog ljubaznosti prema onima koje bi zarobio i pljačkao.

Plijen koji je zgrnuo danas bi vrijedio 120 milijuna dolara prema procjeni Forbesa, a samo u trenutku potonuća na galiji su bile četiri tone zlata i srebra.

Pročitajte više