Ovo je Kate Moss nekad i sad. Je li pušenje naštetilo njezinom izgledu?

Foto: Profimedia

OBOŽAVATELJI Kate Moss (49) ostali su šokirani nedavnim fotografijama supermodela kako puši ispred otmjenog londonskog restorana. Fotografije pokazuju da ne izgleda nimalo glamurozno, a mnogi su komentatori na internetu zaključili da su cigarete uzrok tomu.

Doista, poznato je da pušenje uzrokuje vidljiva oštećenja kože, zuba i kose, kao i unutarnjih organa i gotovo svakog drugog dijela ljudskog tijela. "Pušenjem unosite puno kemikalija", rekao je za NY Post dr. Raman Madan, direktor dermatologije na Long Islandu.

"Ono stvarno ima veliki učinak na kožu i može uzrokovati prerano starenje jer smanjuje proizvodnju kolagena", dodao je Madan i objasnio da to često rezultira opuštenom i promijenjenom bojom kože.

Taj učinak opuštanja kože može se vidjeti na rukama, nogama i po cijelom tijelu, uključujući i grudi kod pušača. "Koža se povlači prema dolje pa pušenje također može uzrokovati opuštene grudi", naveo je Madan.

Gubitak kose, žuti zubi...

Pušenje također utječe na kosu zbog vazokonstrikcije - sužavanja krvnih žila koje smanjuje protok krvi. Uz smanjeni dotok krvi u folikule dlake skraćuje njihov životni vijek, što može dovesti do gubitka kose.

Vidljivi učinci također se vide u ustima: pušenje uzrokuje žutilo zuba, bolesti desni i nakupljanje zubnog kamenca. Oči također mogu patiti od makularne degeneracije, suhog oka, katarakte i drugih očnih bolesti uzrokovanih ili pogoršanih pušenjem.

"Ruke i prsti također nastradaju, i to ne samo zbog držanja cigarete: osoba može dobiti nokte koji mijenjaju oblik ležišta, a prsti mogu postati modri ili crveni zbog vazokonstrikcije i slabe opskrbe krvlju", kaže.

Osobe s autoimunim bolestima suočavaju se s dodatnim izazovima pušenja. Cigarete su tipični okidači za pogoršanje psorijaze, lupusa i drugih bolesti koje pogađaju kožu. "Pušači vode teške bitke, ali jedino im je rješenje - prestanak pušenja", zaključio je Madan.

Pročitajte više