Ovo su najbolje pjesme sa svjetskih prvenstava, jednu još nitko nije skinuo s trona

Foto: YouTube

UOČI nogometnih prvenstava uvijek izađe nekoliko (službenih i neslužbenih) glazbenih himni. Pjesmama koje su izašle ove godine mnogi nisu baš oduševljeni pa smo se odlučili prisjetiti 7 pjesama s ranijih mundijala koje su sinonim za nogometnu euforiju.

Koje su uopće ovogodišnje himne?

Prva, Hayya Hayya (Better Together) je izašla još u travnju, a izvode je Cardona, Davido i Aisha. Nije izazvala puno pažnje publike pa smo na otvorenju ipak slušali Dreamers, koju izvode K-pop zvijezda iz BTS-a Jung Kook i katarski pjevač Fahad Al Kubaisi. Možda i najviše pažnje, a vjerojatno i kritika, pobrala je pjesma Tukoh Taka (arapski izraz za 'kuc-kuc'), koju su otpjevali Nicki Minaj, Maluma i libanonska pjevačica Myriam Fares.

Tu su i pjesme Arhbo (u prijevodu 'Dobrodošli') rap pjevača Gimsa i Ozune, kao i Light the Sky koju izvode Balqees, Nora Fatehi, Rahma Riad, Manal i RedOne. Dok još čekamo vidjeti hoće li se ove pjesme "primiti" kod slušatelja ili ipak pasti u zaborav, prisjetimo se pjesama koje su obilježile ranija prvenstva, a i danas ih svi slušaju.   

We Are The Champions - Queen (SP 1994., SAD)

Ovaj klasik grupe Queen izašao je još 1977., a Freddie Mercury je izjavio da je tijekom pisanja ove pjesme mislio na nogomet. Često se sluša na sportskim događajima, a posebno je zaživjela na Svjetskom prvenstvu u SAD-u 1994. Tada su je imali razloga pjevati Brazilci, koji su u finalu nakon penala pobijedili Talijane i četvrti put kući odnijeli famoznu Zlatnu boginju.

Prema studiji Sveučilišta Goldsmiths London, proglašena je najzaraznijom pjesmom ikad pa nije ni čudo da je navijači i danas pjevaju kad slave sportske pobjede.

La Copa de La Vida - Ricky Martin (SP 1998., Francuska)

Puno razloga za slavlje Hrvatska je imala 1998., a oni koji su pratili Vatrene u pohodu na broncu sjećaju se pjesme koja je tada bila soundtrack prvenstva, koje su osvojili domaćini Francuzi. Riječ je o pjesmi La Copa de la Vida (u prijevodu Šalica života) portorikanskog pjevača Rickyja Martina.

Svojevremeno je bila na top ljestvicama u 60 zemalja, u njih 30 na broju 1. Ricky Martin je nastupio i uživo prije finalne utakmice u Parizu, a zanimljivo je da je ovu pjesmu izveo i 2001. na inauguraciji Georgea W. Busha, s kojim se kasnije zavadio oko rata u Iraku, pa čak mu pokazao i srednji prst na jednom koncertu. Bilo kako bilo, ova pjesma stara više od 20 godina i danas se pamti.  

Love Generation - Bob Sinclar & Gary Pine (SP 2006., Njemačka)

Ova pjesma je bila apsolutni hit na Svjetskom prvenstvu 2006. u Njemačkoj, koje najviše pamtimo po sukobu Zidanea i Materazzija u finalu i slavlju Talijana nakon penala. Nastala je kao suradnja francuskog producenta Boba Sinclara i jamajkanskog vokalista Garyja "Neste" Pinea, koji je nekoliko godina pjevao i kao frontmen kultnih The Wailersa.

Singl je objavljen u rujnu 2005. i odmah postao hit u Europi i Australiji, a naknadno je objavljena nova verzija pjesme. Na omotu singla i u videospotu predstavljen je lav Goleo VI, službena maskota tog prvenstva.

Waka Waka (This Time For Africa) - Shakira & Freshlyground (SP 2010., Južnoafrička Republika)

Ono što je Mariah Carey za Božić, to je Shakira za nogometno prvenstvo. No, ono što mnogi ne znaju jest da je melodija refrena zapravo posuđena od kamerunske pjesme "Zamina mina (Zangaléwa)" grupe Golden Sounds.

Uvodna scena spota vraća nas na kraj prošlog prvenstva kad je Fabio Grosso zabio pobjednički penal za Italiju, a u jednoj sceni vidimo i nekadašnjeg reprezentativca Hrvatske Josipa Šimunića, kao i sad već bivšeg Shakirinog muža Piquea.

Pjesma je aktualna svako svjetsko prvenstvo pa je i trenutno u globalnim trendovima na YouTubeu, a s preko 3.32 milijarde pregleda spot je jedan od najgledanijih ikad na ovoj platformi i uvjerljivo najgledaniji kad je riječ o himnama svjetskih prvenstava.

Wavin’ Flag (The Celebration Mix) - K’Naan (SP 2010., Južnoafrička Republika)

Ova pjesma somalsko-kanadskog pjevača K'naana postala je globalni hit 2010., a također je u trendovima i danas. Snimljeno je puno obrada na različitim jezicima, a jako popularna je postala ona s popularnim španjolskim pjevačem Davidom Bisbalom, što ne čudi kad znamo da su upravo Španjolci na kraju imali najviše razloga za slavlje.

U verziji za internacionalno tržište pojavili su se i will.i.am i David Guetta, a među producentima pjesme je i Bruno Mars. Mnogi nogometaši su slavili golove plešući na ritam ove pjesme, koju i danas volimo slušati.

Magic In The Air - Magic System & Chawki (SP 2014., Brazil)

Svjetsko prvenstvo u Brazilu obilježilo je nekoliko pjesama. Službena je bila We Are One (Ole Ola) Pitbulla, Jennifer Lopez i brazilske pjevačice Claudije Leitte. No, mnogi su ipak više voljeli pjesmu grupe Magic System iz Obale Bjelokosti i marokanskog pjevača Chawkija.

Ovu neslužbenu himnu iskoristio je i UNESCO u promo videu kampanje o povećanju pismenosti u kojem su javne ličnosti poput Wengera i Girouda potpisivale lopte. Mogli smo je čuti i na Svjetskom prvenstvu 2018., kad je svirala svaki put kad bi Francuzi postigli gol. Čini se da im je donijela sreću.

Seven Nation Army - White Stripes (SP 2018., Rusija)

Slična stvar dogodila se i na prošlom svjetskom prvenstvu, kad je službena himna bila Live It Up, koju su izveli Nicky Jam, Will Smith i Era Istrefi. No, mnogi fanovi su ignorirali ovu pjesmu, a s tribina se orio klasik White Stripesa.

Prvi su je pjevali navijači belgijskog Club Bruggea, a kasnije su je prigrlili i navijači Rome, pa i sama talijanska reprezentacija. Nakon što su Talijani osvojili SP 2006., Materazzi i Del Piero su je zapjevali na koncertu Rolling Stonesa u Milanu, zajedno s bendom. Ove godine Talijane ne gledamo na svjetskom prvenstvu, no ovu pjesmu ćemo sigurno još puno puta slušati na stadionima.

Sve što vam treba za najbolju navijačku atmosferu je tu

Uz koje god pjesme se zagrijavali pred nogometne utakmice, sve što vam treba za najbolju navijačku atmosferu možete pronaći na aplikaciji Wolt. Bilo da želite počastiti sebe i društvo hranom, grickalicama i pićem, ili da poželite kupiti navijačke rekvizite, pa čak i TV za bolji doživljaj utakmice, sve je tu. 

U samo nekoliko klikova možete naručiti iz preko 650 trgovina, a sve naručeno dostavit će vam za nekoliko minuta. Trenutno je u tijeku i posebna ponuda tijekom Svjetskog prvenstva, pa provjerite što se sve nudi u vašem gradu i uživajte u pravoj nogometnoj euforiji.

Sadržaj donose Index i Wolt Hrvatska u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Pročitajte više