Paul Newman rekao obitelji: Želim umrijeti doma, a ne u bolnici

NAKON ŠTO mu je prije nekoliko mjeseci dijagnosticiran rak pluća, a liječnici mu rekli da neće doživjeti kraj godine, Oskarovac Paul Newman ovih je dana završio sa odlaskom na tretmane kemoterapije, a svojoj je obitelji rekao da ga više ne vode u bolnicu jer želi umrijeti u svom domu. Paul je neko vrijeme proveo u klinici Sloan-Kettering Cancer Centre u New Yorku u kojoj su mu dijagnosticirali tu tešku bolest, a njegova ga je supruga iz bolnice iznijela u invalidskim kolicima.

Poslije mjeseci napornih tretmana u borbi protiv raka, Paul je u javnosti viđen prošloga tjedna, a inače strastveni pušač izgledao je ispijeno, blijedo i mršavo, dok je odjeća na njemu visila kao da je nekoliko brojeva veća. A.E. Hotchner, koji je bio partner Newmanu kada je dvojac 1980-ih osnovao tvrtku koja se bavila proizvodnjom dressinga za salate, kaže kako se Paul sa rakom pluća bori najmanje 18 mjeseci, a sam Newman izbjegava davati bilo kakve komentare na račun svog zdravlja. "Glumom se bavim već pedeset godina i smatram da je to sasvim dovoljno. Više nisam u stanju raditi kao glumac onako kako bih ja to volio. U mojim godinama počneš gubiti memoriju, samopouzdanje, domišljatost. Mislim da je gluma za mene sada samo još jedna završena priča", rekao je tada 83-godišnji Paul.

Newman, kojemu je prema prognozama liječnika ostalo još samo nekoliko tjedana života, zamolio je suprugu Joannu Woodward da ga iz klinike odvede doma. "Paul nije želio umrijeti u bolnici pa se vratio doma gdje ima potporu supruge Joanne i njihovih kćerki koje su shrvane", rekao je izvor blizak glumcu. Glasine o njegovoj bolesti na naslovnicama svjetskih tabloida osvanule su početkom godine, a prije nekoliko dana viđen je kako u invalidskim kolicima izlazi iz klinike Weill Cornell Medical Centre u New Yorku koja je specijalizirana za tretmane u borbi protiv raka. Newman, koji je u mirovinu otišao prije dvije godine, nominiran je za deset Oscara, a jednoga je osvojio za najbolju glavnu ulogu u Scorsejevom filmu "Boja Novca" 1986. godine.

K.H.

Pročitajte više