Nitko to ne voli: Znojenjem gubimo važne minerale iz tijela, evo kako ih vratiti

Foto: Shutterstock

KOLIKO ste vode popili od jutra? Mislite li da je to dovoljno? Svako ljeto nižu se preporuke i upozorenja o unosu tekućine, a važno je nadoknaditi i ostale hranjive tvari. 

Kako navodi Zavod za javno zdravstvo, voda čini oko 60 posto našeg organizma i neophodna je kako bi tijelo izbacilo štene tvari ili reguliralo tjelesnu temperaturu. Pomaže u distribuciji ugljikohidrata i proteina, stvaranju sline te podmazivanju zglobova. Manjak može utjecati na kognitivno i tjelesno funkcioniranje, pa i na radnu učinkovitost.

Da bismo preživjeli, potrebno je svakodnevno nadoknađivati izgubljenu tekućinu konzumiranjem vode ili hrane koja je njome bogata. Na to utječu dob, spol, lokacija, ali i tempo kojim živimo, dokazala je studija objavljena u časopisu Science.

Je li osam čaša vode na dan previše?

Voda se gubi dahom, znojenjem, preko urina i probave. Tako se onaj uvriježen savjet da je dnevno potrebno popiti osam čaša ili dvije litre vode temelji na podatku da prosječna osoba preko urina izgubi 1.5 litara vode, a dahom, znojenjem i probavom dodatnu litru. Hranom nadoknadimo jednu petinu potrebne količine vode, a preostale dvije litre potrebno je konzumirati kroz piće kako bi se tijelo održalo u ravnoteži. 

Informacija da je dnevno potrebno popiti osam čaša vode temelji se na studiji iz 1945. godine koja preporučuje dnevnu količinu tekućine koja stane u osam čaša, ali to uključuje i tekućinu koja se dobiva hranom. Kasnije je podatak krivo interpretiran i prenesen. 

Foto: Shutterstock

Osobe koje žive na višim nadmorskim visinama, u toplijim klimama i na vlažnijim područjima, zbog čega se pojačano znoje, također moraju unositi više tekućine. Isto vrijedi za osobe sa zdravstvenim problemima i stanjima.  

Osim toga, fizički aktivnim osobama treba više tekućine, kao i onima s posebnim zdravstvenim zahtjevima. Velike se količine vode izlučuju iz organizma tijekom dojenja te The Institute of Medicine (IOM) preporučuje trudnicama popiti 2.3 litre, a dojiljama 3.1 litru dnevno. Za kraće vježbanje treba unijeti dodatnih četiri do šest decilitara, međutim za aktivnosti dulje od sat vremena potrebna količina se povećava.

Uz vodu treba unijeti elektrolite putem nekog izotoničnog napitka stoga što se znojenjem gube i elektroliti. Ovo je posebno važno sportašima čije aktivnosti uzrokuju pojačano znojenje. Kad se radi o razlikama između muškaraca i žena, savjetuje se da muškarci konzumiraju oko 3, a žene oko 2.2 litre. 

To znači da slobodno možete prestati brojiti čaše, ali nemojte u potpunosti zanemariti hidraciju. 

Stres utječe na gubitak tekućine

Nadalje, osobe pod stresom također se pojačano znoje. Neki od okidača mogu biti obaveze ili situacije na poslu. 

Foto: Shutterstock

Poznato je da najviše stresa ima u zanimanjima u kojima se ljudi troše emocionalno i mentalno. Prema portalu Study Finds, najstresniji je posao kirurga jer i vrlo male pogreške znače ozbiljne posljedice po zdravlje pacijenta.

Plaće su im primamljive, ali dugo se obučavaju i razina njihovog stresa raste od dana samog odabira karijere. Posao koji obavljaju zahtijeva dobru koncentraciju, psihičku i mentalnu snagu. Smjene im nerijetko traju i po 12 sati, a i same operacije ponekad su višesatne. Kad se vrate doma, nemaju mnogo energije za privatni život i treba im više vremena da se odmore.

U sličnoj poziciji su i policajci te vatrogasci. Moraju biti u dobroj kondiciji te spremni izdržati ekstremne uvjete poput vrućine, teške opreme i prizora koje susreću na mjestima nesreća.

Među najstresnijim profesijama nalaze se i voditelji prodaje. Svakodnevno su odgovorni za postizanje zadanih ciljeva i često moraju biti izvan svojih zadaća ne bi li pomogli ostalim članovima tima, piše Forbes. Stres s kojim se suočavaju zadaju sami sebi, ali ponekad na to utječu i drugi ljudi, poput kolega i nadređenih.

Uzimajući u obzir sve faktore, količina vode koju treba popiti ovisi o individualnim potrebama i može varirati iz dana u dan. Čime se onda voditi?

Kako se hidrirati?

Nije dobro pouzdati se u osjećaj žeđi da bismo otkrili kada treba popiti vodu jer smo tada već dehidrirani. Da bi se to izbjeglo, savjetuje se piti tekućinu tijekom i između dva obroka te izbjegavati alkohol jer on ubrzava dehidraciju. 

Ako je već došlo do dehidracije, organizam treba rehidrirati postupno, a ne odjednom. 

Foto: Shutterstock

Fizički aktivne osobe trebale bi popiti nešto prije, za vrijeme i nakon fizičke aktivnosti i imati na umu da kod većih fizičkih napora osim tekućine treba nadoknaditi i elektrolite. 

Elektroliti su kemijski spojevi koji otapanjem u vodi stvaraju ione koji provode električni naboj. Reguliraju živčane i mišićne funkcije, hidraciju tijela, krvni pH, krvni tlak i regeneraciju oštećenog tkiva. To su natrij, kalij, kalcij, magnezij, klorid i hidrogenfosfat. 

Elektroliti se mogu unijeti kroz hranu i napitke

Mogu se naći u svježem voću i povrću, a praktično ih je konzumirati kroz piće. Napitci koji sadrže elektrolite dijele se na hipertonične, izotonične i hipotonične. Gazirana pića sadrže minimalnu količinu važnog elektrolita natrija, a mnogo ugljikohidrata (oko 11 posto) i kiselina svrstava se u hipertonične napitke jer imaju veću osmolarnost od krvne plazme pa povećavaju izlučivanje tekućine. Zato su nepovoljni za rehidraciju. U tu skupinu ubrajaju se i voćni sokovi te sokovi od povrća.

Koncentracija elektrolita u izotoničnim napitcima u istom je omjeru kao u tjelesnim tekućinama. U teoriji, pružaju balans između energije i hidracije, piše Health News. 

Međutim, za brzi povratak energije dobro je pri ruci imati i hipotonični napitak. Također su bogati elektrolitima, ali su manje zasićeni. Ako se kontinuirano unose tijekom aktivnosti, učinkovitiji su u povećanju hidracije za razliku od hipertoničnih, izotoničnih pića i vode, dokazala je studija objavljena u časopisu Sports Medicine.

Fizički aktivne osobe i one koje se iz drugih razloga mnogo znoje, a posebno u ljetno vrijeme, pažljivo bi trebale odabrati način hidracije i unosa potrebnih elektrolita. To mogu učiniti pomoću dodataka prehrani iz linije proizvoda UpAp koju je razvio Salvus i koja je dostupna u obliku šumećih tableta ili praška za oralnu primjenu. Riječ je o proizvodima koji su nedavno došli na tržište i svojim svojstvima energiziraju, hidratiziraju i remineraliziraju. 

Foto: Promo/Salvus

Rekreativni ili aktivni sportaši dodatan izvor energije mogu dobiti pomoću UpAp Fast Energy Direct dodatka prehrani koji omogućuje brzu apsorpciju 13 vitamina i 10 minerala s dodatkom koenzima Q10. Uzima se bez vode i rastapa se u ustima pa ga mogu konzumirati bilo gdje i onako kako im odgovara. 

Osobe koje su manje fizički aktivne, ali gube elektrolite i energiju, mogu pokušati s UpAp Instant Recharge šumećim tabletama koje dolaze s okusom Cole ili limuna i limete te sadrže vitamine C i B12, magnezij i kalij. Ta kombinacija pruža potporu mišićima i djeluje protiv umora koji nastaje nakon dugotrajnog obavljanja posla.

Uz dodatke prehrani, pripremili su i liniju kvalitetnih UpAp HydroActive termo boca od nehrđajućeg čelika. Dolaze u dvanaest boja i dvije veličine te su prikladne za dugotrajno čuvanje tekućine. 

Foto: Promo/Salvus

Lagane su pa neće stvarati dodatno opterećenje i mogu se koristiti u svim vremenskim uvjetima. Piće održavaju toplim do 12 sati, a hladnim do 24 sata. 

Dakle, uz redovitu hidraciju vrlo je bitno nadoknaditi minerale koji se gube znojenjem, ali i energiju koja postupno opada. To je itekako važno u ljetnim danima kad vremenski uvjeti dodatno iscrpljuju organizam. 

Sadržaj donose Index i Salvus prema najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više