Počinje li u ponoć novo desetljeće ili je ekipa na Instagramu zabrijala?

Foto: Instagram

DRUŠTVENE mreže prepune su pregleda desetljeća i većina ekipe večeras će među svoje hashtagove na slikama dodati i onaj o početku novog desetljeća. Jesu li instagrameri uranili s pregledom desetljeća ili će neki zakasniti?

Dok neki tvrde da su svi koji večeras slave početak novog desetljeća debili, oni drugi kažu da nema nikakve logike da 2020. godina bude dio "starog desetljeća".

Pitanjem početka i kraja desetljeća, stoljeća i tisućljeća prije 20 godina bavio se i Američki pomorski opservatorij, koji održava glavni sat Zemlje. Tada su utvrdili da novo tisućljeće i 21. stoljeće počinje 1. siječnja 2001. godine.

Ipak, novi milenij su milijuni ljudi proslavili na dočeku nove 2000. godine.

Današnje računanje vremena i eru poslije Krista izračunao je i utemeljio Dionysius Exiguus, a kao prvu godinu uzeo je godinu rođenja Isusa Krista (koja se kasnije ispostavila povijesno netočna). Eru poslije Krista izračunali su u osmom stoljeću te nije bilo nulte godine Kristova rođenja, što znači da prvo desetljeće poslije Krista počinje 1. godine, a završava 10. godine.

Teško je pak uvrstiti recimo 1990. godinu u osamdesete. Ili 1970. u šezdesete. Desetljeća 20. stoljeća danas gledamo na način da su počela nulom, a završila koncem devete godine.

Mišljenja je pomirio Konstantin Bikos, glavni urednik TimeandDate.com-a, koji kaže da su obje definicije vremena kada započinje novo desetljeće točne. Nema potrebe otkazivati ​​zabavu na kraju desetljeća, kaže on.

"Postoje dva različita načina kategorizacije od 10 godina", rekao je za CNN. "To bi moglo biti od godine koja završava s 0 do godine koja završava s 9 ili od godine koja završava s 1 do godine koja završava s 0."

Svodi se na to kako razgovaramo o vremenskom rasponu. Bikos se slaže da stoljeća i tisućljeća uvijek počinju godinama koje završavaju s 1. Ta se vremenska razdoblja obično nazivaju brojevnim jedinicama koje se računaju od 1. godine nove ere, kao u "21. stoljeću" ili "trećem tisućljeću". Dekade su razvrstane prema brojevima godina. Iako će 2020. biti 203. desetljeće, to nitko nikada ne naziva tako. Zove se tek 2020., ili dvadesete.

Pročitajte više