Pogledajte najbolje, i krasne i strašne, fotografije divljine od kojih će vam stati dah

Foto: Tim Laman

AMERIČKI prirodoslovac i fotograf Tim Laman ukupni je ovogodišnji pobjednik jednog od najuglednijih natjecanja u fotografiranju divljine 'Wildlife Photographer of the Year Competition'.

Pobjednici u različitim kategorijama predstavljeni su u srijedu u Prirodoslovnom muzeju u Londonu.

1) Najbolja fotografija (gore), nazvana 'Isprepleteni životi' prikazuje ugroženog bornejskog orangutana kako se isprepletenim stablima i povijušama uspinje visoko iznad kanapea krošnji džungle.

Žiri je snimku odabrao između 50-ak tisuća koliko ih je ove godine pristiglo iz 95 zemalja. Izbor od 99 najzanimljivijih od danas će biti predstavljen u muzeju na 52. po redu izložbi 'Wildlife Photographer of the Year' nakon čega će krenuti na turneju po svijetu, među ostalim u SAD, Kanadu, Njemačku i Španjolsku.

Organizatori ističu da je Laman proveo tri dana u krošnjama na visini od 30-ak metara kako bi postavio nekoliko kamera kojima je daljinski upravljao.

Zbog uništavanja staništa, sječe drveća, krivolova i izlova za potrebe trgovine kućnim ljubimcima, orangutani su danas ugrožena vrsta. Procjenjuje se da bornejskih (Pongo pygmaeus) još ima oko 45.000.

'Za preživljavanje orangutana nužna je zaštita njihovih preostalih staništa. Ako želimo očuvati velikog majmuna, koji je kulturnim naslijeđem zadržao svoje znanje preživljavanja u džunglama, kao i veliko bogatstvo ponašanja orangutana, moramo odmah zaštititi orangutane u divljini', rekao je Laman u svojem priopćenju.

Pročitajte više