Rafo u 2004. - buntovni rocker ili novi Škoro?

U SUBOTU će biti tjedan dana otkad je Rafael Dropulić, navodno zahvaljujući telefonskim glasovima, postao pobjednik Story SuperNova Music Talentsa, a već se postavlja pitanje hoće li dosad sveprisutni Rafo uskoro pasti u zaborav.

One zaboravne podsjećamo da je Rafo prošle subote pobijedio u prepunom Draženovom domu unatoč činjenici da objektivno ima najlošiji vokal od svih četvero finalista, te osvojio 110,000 kuna i Fiat Punto, pri čemu je već najavio da će dio osvojenog novca donirati crkvi u rodnim Pločama.

U bliskoj budućnosti Rafo misli, uz ostale finaliste iz SSNMT, nastupati širom zemlje, a za doček Nove godine nastupit će s neizbježnim Miroslavom Škorom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Doček Nove godine na glavnom zagrebačkom trgu očito je izvrsna prilika da Škoro, inače predsjednik Uprave Croatia Recordsa, dodatno proširi svoj krug obožavatelja kvazidubokih pjesama "šlepajući" se na još uvijek popularnog "rockera" Rafu.

Rafo je u razgovoru za Večernji list izjavio kako mu je najveća želja u nadolazećoj godini snimiti vlastiti album i to na način koji je sam zamislio.

Iako iskreno vjerujemo da Rafo, sukladno svojoj reputaciji, zaista želi postati rock zvijezda, sumnjamo u tome da će mu glavešine Nove TV, s kojom je potpisao izrabljivački ugovor, dozvoliti da teško stečenu popularnost potroši na vlastite ambicije.

Naime, jedna je stvar pjevati dobro poznate rock i nu-metal hitove, a nešto sasvim drugo je izaći na tržište sa autorskim rock materijalom pred tisuće 13-godišnjakinja kojima je pojam rock zvijezde Robbie Williams. Misli li ostvariti koliko-toliko zapaženiju karijeru pjevača, Rafo će morati pristati na kompromise koje će pred njega postaviti Nova TV, Đorđe Novković i Miroslav Škoro kojima je, što je sasvim logično, stalo isključivo do što veće zarade.

Iako je Rafo prije završetka Music Talents showa izjavio kako će inzistirati na tome da sam piše svoje pjesme, u razgovoru za Večernji list već je najavio kako će "tu biti svega, ne samo rocka".

"Meni je prvenstveno važno da osjećam ono što pjevam, pa zato planiram takve ljudi okupiti oko sebe. Poznate face me ne zanimaju, nego talentirani anonimci koji se trebaju tek dokazati" - rekao je Rafo, iako je činjenica da će mu, zbog ugovora potpisanog s Novom TV, baš te "poznate face" diktirati što će i kako će pjevati.

Procijene li Nova TV i Đorđe Novković da je njima isplativije da Rafo pjeva neku soft-rock "kuruzu", on će učiniti upravo to. Da stvar banaliziramo do kraja, odluče li ga pretvoriti u energičniju verziju Miroslava Škore, od rockera Rafe koji je pobijedio na SSNMT neće ostati ni R.

Naravno, budući da je od prošle subote popularnost svih kandidata u eksponencijalnom padu, postavlja se pitanje je li uopće bitno što će i kako će Rafo pjevati, jer Nova TV već najavljuje novi reality show za početak 2004.

Recept hiperprodukcije mladih zvijezda koji koristi Nova TV već je ustaljen na zapadu, pa je tako ipak najvjerojatnije da će Rafo za najviše nekoliko mjeseci dana biti poznat otprilike kao nekad ultrapopularni Zlatko, zvijezda prvog njemačkog Big Brothera, kojemu danas više nema ni traga ni glasa.

Pročitajte više