Remi iz Elementala: Ženama u Hrvatskoj je najbolje u vodoravnom položaju, najmanje ih žulja

SRETAN vam Dan žena. Tko ga se uopće sjetio i kako ga obilježava, kako stoje žene u društvu danas te koliko im je pozitivnih ili negativnih stvari donijela emancipacija, raspitali smo se kod poznatih dama s hrvatske estrade. Zaključak je otprilike takav da se prazniku posvećenom ljepšem spolu gotovo sve vesele, no dok neke misle da žene u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno emancipirane, druge se ne bi bunile i da ih emancipacija nije zahvatila.

Remi su Dan žena čestitali dečki na benzinskoj i darovali joj karanfil

"Mislim da je super praznik, kao i Valentinovo je, dosta generički, ali nije loše imati jedan dan koji će se posvetiti isključivo ženama, pogotovo u patrijarhalnom društvu poput našega. Danas su mi Dan žena čestitali momci na benzinskoj pumpi, nakon što sam napunila tank i suznog oka im predala lovu, poklonili su mi karanfil valjda da se osjećam lakše, to mi je bilo jako simpatično", rekla nam je Mirela Priselac Remi iz Elementala.

Remi misli kako su žene kod nas još uvijek u poprilično lošijem položaju od muškaraca. "Mislim da je u Hrvatskoj za ženu najbolje da bude u vodoravnom položaju, jer je tu najmanje žulja. I ja sam bila diskriminirana zato što sam žena, na razgovoru za posao su me ispitivali svakakva privatna pitanja koja muškarce sigurno ne bi", kaže pjevačica.

"Mene su diskriminirali zato što sam žena na razgovoru za posao"

"Emancipacija je ženi možda dodala neki dodatan stres. Možda žene koje su brinule `samo` za ognjište nisu bile pod tolikim stresom kao ove danas koje pokušavaju provesti multitasking, biti dobre na svim poljima, imati obitelji karijeru. Nama se danas to čini normalnim, ali prije sto godina i nije bilo tako. Ali tada žene nisu imale pravo glasa, tako da se proširenjem ovlasti proširuju i obveze", rekla nam je Remi.

Sebe smatra emancipiranom, a objasnila nam je i što misli o ženama koje su poslovnu karijeru zamijenile isključivo brigom o obitelji. "Zanimanje domaćice se vrlo često podcjenjuje, ali te žene itekako rade, to je posao od 0 do 24. Svatko od nas danas može odabrati je li mu to dovoljno da se ispuni, nekim curama je jedina ambicija imati djecu i obitelj, to ih strahovito ispunjava i ja to u potpunosti poštujem. Bilo bi od mene jako bezobrazno da na takve stvari gledam s visine i da kažem da je moj trenutni izbor, karijera, nešto bolje ili više. Tu nema pravila, svatko sebi bira. A sebe mogu vidjeti u toj ulozi, ali trenutno imam neke ambicije koje se tiču glazbe i tog nekog šoubiznisa, pa to možda ne bih mogla ispoljiti kada bih bila doma uz djecu i muža", kaže Remi.

"Nepojmljivo mi je da imam frajera kojeg uzdržavam, ne mogu si to predočiti"

Njezini stavovi naravno utječu i na izbor partnera, a Remi kaže kako joj je nezamislivo da bi izabrala nekoga koga bi morala izdržavati. "Pretpostavljam da je moj partner jednak meni, sve ono što mogu napraviti, mora i on. Znači, ako ja mogu zaraditi i imati posao, i nakon toga oprati i ispeglati tri mašine veša, onda to isto očekujem i od njega. Nepojmljivo mi je da imam frajera kojeg uzdržavam, ne mogu si to predočiti, možda sam utopist ili previše zadojena idejama o jednakosti", rekla nam je Remi.

Leona Paraminski: Cilj nije do kraja ispunjen, ali smo na dobrom putu, samo se moramo i dalje boriti

Što se tiče izbora muškarca, slično razmišlja i Leona Paraminski. "Mislim da ne bih mogla biti s nekim muškarcem kojega bih uzdržavala. Nisam bila u toj prilici, ali ne mogu si to zamisliti, nekako volim da smo oboje pokretači. Da meni netko uskoči kada mi treba i da ja nekome uskočim", rekla nam je glumica. Ona misli kako su žene ipak postigle nešto svojom borbom za ista prava. "Žene danas sigurno doživljaju manje diskriminacije nego prije, ipak su se izborile. Ali Dan žena je i krenuo s nezadovoljnim radnicama, a što se toga tiče, one nisu ni danas zadovoljne, kao što svjedoči situacija u Hrvatskoj. Ali mislim da su žene ipak danas puno bolje prihvaćene u društvu, više zarađuju, ali još uvijek to nije to. Cilj nije do kraja ispunjen, ali smo na dobrom putu, samo se moramo i dalje boriti. Ne sad biti lude feministkinje, ali ipak", kaže glumica.

"Muškarci su bolji u nekim stvarima, mi u nekim drugim, ali to je dobro, baš bi se zato trebali nadopunjavati i uzimati jedni od drugih ono najbolje

Leona o sebi razmišlja kao o emancipiranoj ženi, a na današnji dan je kao znak pažnje dobila tratinčicu. Nemoguće joj je zamisliti se da živi u patrijarhalnom društvu. "Mislim da bih poludjela, to mi je totalno glupo. Mislim da bi trebali biti ravnopravni. Naravno da su muškarci bolji u nekim stvarima, mi u nekim drugim, ali to je dobro, baš bi se zato trebali nadopunjavati i uzimati jedni od drugih ono najbolje. Možda su si žene natovarile puno time što su se emancipirale, ali da nisu, onda bi bile majke i domaćice, a mislim da je u redu da imaju i karijere. Možda su sada i muškarci više doma, pomažu ženama u kućanskim poslovima, neke stvari su se ipak podijelile na pola. Mislim da se može sasvim dobro uskladiti karijera i majčinstvo", kaže Leona.

Barbara Radulović se također smatra emancipiranom, iako je, kaže, sam pojam teško definirati. "Zaposlena sam, zarađujem svoju lovu, svoj krov nad glavom, imam svoj auto, ako je to emancipirano, onda jesam. Ne znam bih li se mogla zamisliti u ulozi uzdržavane žene, za sada ne, jer mi je predobar osjećaj zaraditi svoju vlastitu lovu".

Anja Alavanja: U nekim stvarima uopće ne bi trebala postojati emancipacija

Anja Alavanja nije toliki pobornik emancipacije. "Mislim da se najbolje manifestira to koliko sam emancipirana kada mi dragi kaže, daj me ne gnjavi, znaš si i sama napumpati gumu i promijeniti, onda mi dođe da prokunem emancipaciju. Mislim da žene moraju biti mažene i pažene, koliko god se i trudile oko te emancipacije, ja je u nekim stvarima ne želim, ne bi je uopće trebalo biti", rekla nam je voditeljica.

Nikolina Pišek: Sve smo mi emancipirane, ali sada ne žanjemo plodove toga već smo se malo i zakopale

Slično razmišlja i njezina kolegica Nikolina Pišek: "Nisam nikada dobila nikakav znak pažnje na Dan žena. Mislim, to je neki mali praznik kao i svaki drugi, treba ga spomenuti. OK je slaviti što smo mi žene. Voljela bih biti manje emancipirana, malo se rasteretiti. Ali mislim da smo sve mi žene jako emancipirane, u tom smo procesu uspjele, a sada ne da žanjemo plodove, već smo se malo i zakopale".

Carla Belovari: U Hrvatskoj se ženama teže prašta uspjeh

Pjevačica Carla Belovari o emancipaciji je učila od majke, koja joj je bila uzor jake, neovisne žene. "Malo sam više emancipirana jer sam odrasla samo s mamom, ona je jaka, emancipirana žena. Tako da mi je Dan žena itekako važan, ali mislim da ni u tome ne potreba pretjerivati. Postoje žene i postoje muškarci, to je oduvijek tako bilo. Svaki spol ima neke svoje običaje, ma svaki čovjek ima, ne treba se praviti neka razlika, ali se bome ne treba ni poistovjetiti muškarce i žene. Voljela bih da se žene stave u isti rang s muškarcima, pogotovo u Hrvatskoj, gdje se ženama teže prašta uspjeh. Žao mi je što su žene primorane isticati se golotinjom", rekla nam je Carla.

Pročitajte više