Rumunjski zbogom staroj Daciji 1300

RUMUNJI se spremaju reći zbogom staroj Daciji 1300, lokalnoj verziji francuskog Renaulta 12, u trenutku kad je njezin konstruktor objavio da će posljednje vozilo tog tipa napustiti tvornicu u srijedu, 35 godina nakon što je proizvedeno prvo.

Ukupno je 1.959,640 Dacija 1300 izašlo iz tvornice u gradu Pitesi od kolovoza 1969., kad se temeljem dogovora bivšeg rumunjskog diktatora Nicolaea Ceausescua i Renaulta počela proizvoditi pod licencom francuskog konstruktora.

"Sa svim svojim prednostima i manama, stara je Dacia pridonijela poboljšanju motoriziranosti zemlje. Nakon što je pokazala svoju dugovječnost, došlo je vrijeme da zaustavimo proizvodnju", rekao je, ne bez žaljenja, dužnosnik tvornice Constantin Stroe.

Potražnja za tim tipom automobila značajno se smanjila posljednjih godina, a u prvoj polovici ove godine proizvedeno je samo 7140 vozila, 15 posto manje od mjesečnih kapaciteta tvornice koju je 1999. kupio Renault.

"Da smo ostali samo na tom modelu, to bi nas zasigurno odvelo u propast", rekao je Stroe.

Na tržnicama rabljenih automobila oko glavnog grada već je skočila cijena dvadeset godina stare Dacie, koja je godinama bila predmet ismijavanja i ironije, i sad iznosi oko 1000 američkih dolara.

Nakon napuštanja proizvodnje Dacie 1300, tvornica se može posvetiti proizvodnji Logana, novog modela iz nižeg cjenovnog razreda, čiji je izlazak predviđen za rujan.

Taj automobil vrijedan 5000 eura već je izazvao zainteresiranost Rumunja, pa je zabilježeno čak 4500 narudžbi. Renault se nada da će prodavati oko 700 tisuća vozila godišnje na istočnoeuropskom tržištu, posebno u Ukrajini i Rusiji, te u zemljama Magreba, na Bliskom Istoku, u Iranu i u Kolumbiji, gdje će biti smještene proizvodne linije.

Kako se vlasnici starih Dacija ne bi uskoro našli u situaciji da imaju automobil koji se više ne može popraviti, konstruktor je najavio da će nastaviti proizvoditi rezervne dijelove za model 1300 još desetak godina.

Pročitajte više