SETI: Komunikacija s vanzemaljcima do 2025.g

PREMA riječima ključnog čovjeka SETI zajednice, prvi vjerodostojan vanzemaljski signal ćemo moći detektirati oko 2025. godine.

Astronom Seth Shostak, zaposlen na institutu SETI (Search for Extraterrestrial Inteligence - Potraga za vanzemaljskom inteligencijom) je izračunao i objavio da ćemo sa vanzemaljcima u kontakt moći stupiti za oko 20-ak godina. Zahvaljujući poznatom Mooreovom zakonu koji kaže  kako se snaga tj. brzina računala udvostruči svaka 24 mjeseca. Shostak tvrdi kako događaj komunikacije s vanzemaljcima nije daleko - "Ovo je eksperiment koji nije generacijama daleko" - istaknuo je Shostak.

No možemo se upitati na čemu to Shostak temelji svoje proračune? Njegova ideja dolazi uglavnom iz poznate Drakeove jednadžbe koja statistički predviđa broj planetarnih sustava u galaksiji koji su se mogli uspješno razviti do stupnja kada mogu komunicirati.

Prema tim je proračunima ustanovljeno da u našoj galaksiji, ugrubo, obitava oko 10 000 inteligentnih civilizacija. Carl Sagan je bio nešto hrabriji i taj je broj procijenio na nekoliko milijuna (!). No, Shostak je bio vrlo oprezan i nešto precizniji od svojih ranijih kolega - tako da ćemo prema Shostakovom mišljenju prvi pravi signal iz galaktičkog susjedstva detektirati oko 2025. godine.

Sada, kada se zahvaljujući već spomenutom Mooreovom zakonu snaga radio teleskopa udvostručava svakih 18 mjeseci, postaje moguće komunicirati s vanzemaljcima. Ideja je u tome da će znanstveni sada moći pregledavati značajno veće područje neba u potrazi za radio signalima. Shostakove će cjeloviti rad objaviti znanstveni časopis Acta Astronautica.

Paul Allen, suosnivač Microsofta je sufinancirao izgradnju tzv. The Allen Telescope Array - skupine radio teleskopa. Trenutno se izgrađuju 32 teleskopa koji će već ove jeseni započeti svoju pretragu neba. Prava je namjera da ATA u svojem sastavu ima čak 350 antena, za što je potrebno oko 10 milijuna dolara.

Pročitajte više