Slaven Bilić snimio spot protiv nasilja putem interneta i mobitela

UNICEFOV ambasador Slaven Bilić snimio je televizijski spot za kampanju koju pokreću UNICEF i Hrabri telefon, a kojoj je cilj spriječiti nasilje putem mobitela i interneta. Kampanja i spot javnosti će biti predstavljeni početkom rujna, a Bilić će, uz nekoliko pučkoškolaca, u spotu javnosti objasniti što je to elektroničko nasilje te kako se prepoznaje i tretira.

Jedan od učestalih oblika nasilja među vršnjacima koje donosi moderno doba tehnologije je i nasilje putem interneta i mobitela, a naziva se elektroničko zlostavljanje. Ono uključuje bilo kakav oblik višestruko slanih poruka putem Interneta ili mobitela, koja ima za cilj povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način oštetiti dijete, mlade ili odrasle koji se ne mogu zaštiti od takvih postupaka. Može biti u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva.

Nasilje među vršnjacima sve češće se odnosi na nekoliko oblika komunikacije, uključujući zvuk, slike, animacije i fotografije. Elektroničko zlostavljanje se najčešće izvodi oblicima komunikacije u kojima identitet počinitelja može biti skriven. Nema opipljive i jasne povratne informacije o tome je li ponašanje preko Interneta i mobitela prouzročilo štetu drugome. Anonimnost počiniteljima nasilja preko interneta daje osjećaj da nekažnjeno mogu ne poštovati socijalne norme i ograničenja, što rezultira slobodnijim ponašanjem i već navedenim postupcima.

M.A.
Foto: UNICEF

Pročitajte više