Splićani razgrabili 5000 porcija bakalara, evo što se jelo u ostalim gradovima Hrvatske

Foto: FAH/Miranda Cikotic/PIXSELL

DILJEM Hrvatske građani su danas tradicionalno uživali u besplatnom bakalaru i ostalim ribljim delicijama. 

Milan Bandić je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dijelio porcije bakalara koji se veoma brzo razgrabio, unatoč hladnoći.

Pet tisuća porcija bakalara podijeljeno je i na splitskim Prokurativama i ispred hotela Bellevue u akciji "Splitu s ljubavlju" koju na Badnji dan dvanaestu godinu za redom organiziraju Grad Split, Splitsko-dalmatinska županija i Savez kuhara mediteranskih i europskih regija.

Na spravljanje brudeta potrošeno je 200 kilograma bakalara i 500 kilograma krumpira, a u dijeljenju porcija sudjelovali su, između ostalih, splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, predsjednik Skupštine splitsko-dalmatinske županije Petroslav Sapunar te saborski zastupnik HDZ-a Petar Škorić.

Baldasar je istaknuo kako vjeruje da su Splićanke i Splićani zadovoljni kvalitetom i brojem podijeljenih piorcija. "Najvažnije je da nastavljamo ovu tradiciju u našem gradu," rekao je Baldasar.

Župan Zlatko Ževrnja naglasio je da je podjela porcija bakalara u Splitu na Badnji dan iznimno važna jer se na taj način nastavlja kršćanska tradicija pomaganja onima kojima je to potrebno za najradosniji kršćanski blagdan Božić

"Brojni naši sugrađani su obradovani ovim činom, ali nažalost dio njih dođe na ovu podjelu porcija baklara zbog teških socijalnih prilika," kazao je Ževrnja.

Očekuje da će iduća 2017. godina biti znatno bolja u ekonomskom, socijalnom i u smislu životnog standarda građana Hrvatske.
Saborski zastupni Petar Škorić kazao je da je podjela porcija bakalar u Splitu "poruka solidarnosti i lijep običaj za Božićne blagdane."

Pulski ribari podijelili 500 porcija sardela

Gotovo petsto porcija sardela podijeljeno je u subotu, na Badnje jutro, na pulskoj gradskoj tržnici u sklopu manifestacije "Prosinac u Puli".

Za tu je prigodu pripremljeno stotinu kilograma plave ribe dobivenih od pulskih ribara, a u podjeli sardela Puljanima sudjelovala je zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci te predsjednik pulskog gradskog vijeća Robert Cvek.

Puljani su i ove godine pokazali veliko zanimanje za ovakve prigodne marende i 500 porcija brzo se podijelilo.

Ovako napravljene sardele su vrlo ukusne. I dobro je da ima sitne ribe, da se može loviti pred Božić, komentirali su Puljani na gradskoj tržnici, gdje su se na obližnjim štandovima nudili i autohtoni domaći proizvodi.

Riba i krumpir salata za Vinkovčane

Više od 1.500 posnih obroka ribe i krumpir salate podijeljeno je Vinkovčanima na Badnjak u organizaciji vinkovačkih gradskih vlasti i Nezavisnog sindikata Vinkovci.

"Ovom akcijom želimo pokazati da smo svi jednaki i da svi želimo dati doprinos jednom boljem, humanijem životu u našim Vinkovcima", poručio je vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, zaželivši svim stanovnicima Vinkovaca sretan Božić.

Hranu su pripremili učenici kuharskog smjera vinkovačke Srednje strukovne škole, a akciju su pomogli brojni donatori poduzeća, rekao je Zdenko Pavelka iz Nezavisnog sindikata Vinkovci,

"Ovo je već šesta godina kako pred Božić i Uskrs pokušavamo na ovakav način pomoći svim našim sugrađanima koji oskudijevaju da na Veliki petak pojedu posni obrok", naveo je Pavelka zahvalivši se svima koji su podržali akciju.

U Rijeci tradicionalna Gastrofešta

Na tradicionalnoj riječkoj Gastrofešti na Badnjak, koja je priređena na Trgu Republike Hrvatske i Korzu, Riječanima je podijeljeno, 3000 porcija bakalara, oko 4000 porcija friganih ribica, 3500 čaša crnoga vina te oko 50 kilograma fritula.

Miris bakalara, koji se pripremao u velikim posudama na otvorenom, i ostalih delicija privukao je u središte Rijeke puno građana i gostiju, pa se, primjerice na porciju bakalara moralo pričekati u redu.

Gozbu su organizirali Grad Rijeka i riječka Turistička zajednica, u suradnji sa Studentskim centrom Sveučilišta u Rijeci te sponzorima, koji su donirali 250 kilograma bakalara, 150 litara maslinovog ulja, 400 kilograma krumpira, 40 kilograma kapule, 10 kg češnjaka te 100 litara bijelog i crnog vina.

Na Korzu je, uz to, podijeljeno 3000 kanapea s bakalarom i 3000 čaša žlahtine, što su također omogućili sponzori.

Tijekom Gastrofešte građanima su se pridružili predstavnici gradske uprave, sveučilišta, Studentskog centra i riječke Turističke zajednice.

U Dubrovniku tradicionalna kolenda

Pred dubrovačkom Gradskom vijećnicom tradicionalnu kolendu izveli su na Badnji dan Gradska glazba Dubrovnik, Folklorni ansambl Linđo i mješoviti zbor Libertas, uz 'pratnju' velikog broja Dubrovčana i njihovih gostiju.

Okupljene Dubrovčane koji su tradicionalno nazdravili Badnjem danu, pozdravio je i gradonačelnik Andro Vlahušić rekavši kako snaga Dubrovnika počiva u njegovoj tradiciji, no kako najveća snaga dolazi od ljudi ovoga grada.

''Snaga Dubrovnika počiva u njegovoj tradiciji, u zvonima Mara i Bara, u svetome Vlahu, Linđu, svemu što baštinimo, ali najveća snaga su ljudi ovog Grada, ljudi koji u svakom trenutku znaju odgovoriti na svoj dubrovački način, mudar, staložen, miran i prkosan, pun osmijeha i razumijevanja za druge, a vrijeme Božića najljepše je vrijeme u godini kada svatko od nas pokaže dobrotu u svome srcu'', rekao je Vlahušić.

Dubrovačka kolenda stari je običaj koledarskih čestitanja pjesmom za Božić i Novu godinu.

 

Pročitajte više