SSC Aero SC/T8 - američki odgovor na Bugatti?

NAKON ekstravagantnog bolida Saleen S7 iz SAD-a nam stiže još jedan vrhunski proizvod maloserijskog proizvođača Shelby Super Cars.

Aero SC/8T ima sve što vam je potrebno, a i više od toga. Dovoljno je reći da performansama parira Bugattijevom Veyronu, koji nosi neslužbenu titulu najbržeg cestovnog prometala.

Aero pokreće središnje postavljen aluminijski V8 motor koji iz 6.187 ccm obujma razvija maksimalnu snagu od čak 782 KS pri 6.600 o/min. Maksimalni okretni moment iznosi 860 Nm, a motor ga postiže pri 5.800 o/min. Iako je riječ o američkom proizvodu, njegovi tvorci su se ipak odlučili za ručni mjenjač s šest stupnjeva prijenosa, dok ugradnja automatskog mjenjača i dalje nije na listi prioriteta. Uostalom, ipak je riječ o sportskom automobilu, što potvrđuju i službeni podaci: ubrzanje do 100 km/h traje svega 3.1 sekundu, dok je maksimalna brzina veća od 400 km/h.

Američki bolid posjeduje nenametljive europske mjere, barem dok je u pitanju duljina vozila (4.47 m). Aero ima krajnje nisku siluetu (1.09 m) i naglašenu širinu od 2.08 metara. Međuosovinski razmak iznosi 2.60 metara, dok je kontakt s podlogom ostvaren putem 18 inčnih naplataka sprijeda i 19-inčnih straga. Sprijeda su pneumatici mjera 245/45, a straga 345/30. Za sigurno zaustavljanje se brinu kočnički diskovi promjera 356 mm u kombinaciji s šesteroklipnim kliještima.

Za ulazak u automobil nije potrebna velika vještina, iako se to s obzirom na malu visinu ne bi na prvi pogled moglo reći. Zasluga je to povelikih vrata tipa gullwing, koja za sobom povlače i dio krova, a potpuno su automatizirana.

Interijer uređen u sportskom stilu svakim detaljem pokazuje naklonjenost vozaču. Sportska sjedala pružaju dobar oslonac, upravljač je obložen kožom, dok su svi prekidači postavljeni u skladu s načelima ergonomije. Od detalja valja spomenuti brzinomjer graviran do 260 m/h (420 km/h), te izuzetno bogatu opremu. Naime, Aero natprosječnom opremljenošću kuca na vrata luksuznih limuzina, jer multimedijalni sustav s DVD-om, deset zvučnika i 7.5-inčnim zaslonom ne pruža nitko u serijskoj opremi. Tu je još kamera za vožnju unazad, te električno podešavanje retrovizora i prozora.

Aero SC/T8 je prvi ozbiljan projekt tvrtke iz Washingtona, koja se bori za svoje mjesto na tržištu super-automobila. Napomenimo da SSC (Shellby Super Cars) treba razlikovati od daleko poznatije tvrtke Shelby Automobiles iza koje stoji višegodišnja tradicija.

Do sada je proizvedeno tek nekoliko primjeraka ovog modela, koji još uvijek nije prošao sva testiranja. Ipak, automobil se u Americi nudi po cijeni od 239.000 USD.

Miljenko Nikolić

Pročitajte više