Super junaci - Novi stari osvajači kino dvorana

FILMOVI utemeljeni na stripovima o super junacima već se neko vrijeme pokazuju kao iznimno unosna investicija velikih filmskih studija. Fascinacija je na trenutak posustala kada su tržište pogodile katastrofalna uprizorenja kao što su Daredevil, Elektra, Catwoman pa čak Superman čiji je posljednji nastavak podbacio na kino blagajnama. No, stvari kao da su se ponovno pokrenule kada je Nolanov Batman dokazao da se i iz, tada mrtvog i prežvakanog serijala može izvući vrhunski blockbuster.

Disney je za četiri milijarde dolara otkupio Marvel, a Warner DC Comics koji je pretvoren u DC Entertainment

Na kraju krajeva, ako je Hollywood u nečem dobar onda je to svakako mužnja određenog trenda sve dok isti potpuno ne presuši. To mogu biti povijesni spektakli, filmovi katastrofe, horori ili vampirske drameštine, ali malo se koji trend pokazao unosnim kao filmovi o super junacima. Čak štoviše, gotovo da se protive nepisanom pravilu o trajanju pojedinog trenda, a čini se da je priča tek počela. Disney je za četiri milijarde dolara otkupio Marvel, a Warner DC Comics koji je pretvoren u DC Entertainment. Razlozi su očiti i mogu se svesti na jednu riječ – zarada.

Ljubitelji stripa na takvo što gledaju s opravdanim strahom jer spajanje Disneya i Marvela uistinu djeluje kao spoj iz najgorih noćnih mora. Ipak, takav potez čini se logičnim jer Marvel i DC Comics zajedno čine golem dio tržišta koje tek treba istražiti i iscrpiti.

I ovdje se ne radi samo o klasičnim super junacima već i o netipičnim predlošcima kao što su Millerov "300", Wagnerov "A history of violence" ili Collinsov "Road to Perdition".  U obzir dolazi i ponovno pokretanje serijala koji su se svojevremeno pokazali kao pucanj u prazno pa ne bi iznenadilo da se kroz nekoliko godina ponovno pojave Judge Dredd, Flash ili Punisher.

Megan Fox i John Malkovich samo su neki od glumaca koji će se pojaviti u prvom igranom uratku Jimmya Haywarda


Ironman, Batman, Spiderman i Superman za sada imaju zagarantirane nastavke, ali pažnju treba obratiti na niz novih naslova koji će kroz nekoliko godina pronaći put do kino dvorana i uz malo marketinških trikova postati dostojni nastavljači trenda koji ne pokazuje znakove posustajanja. Za sada se govori o samo nekoliko ozbiljnih pretendenata na mjesto novog osvajača kino blagajni, ali nova lista trebala bi biti objavljena početkom iduće godine.



Prvi na listi je vestern sa elementima nadnaravnog, "Jonah Hex" koji bi se u kinima trebao pojaviti sredinom 2010. Josh Brolin, Megan Fox i John Malkovich samo su neki od glumaca koji će se pojaviti u prvom igranom uratku Jimmya Haywarda koji se prije ovog okušao samo u animiranim filmovima (Priča o igračkama 2, Roboti, U potrazi za Nemom). Riječ je o vesternu, a radnja se vrti oko lovca na glave koji pokušava stati na kraj teroristu Quentinu Turnbullu koji je nezadovoljan ishodom građanskog rata.   

Nastavak "Sin Citya" 2011.?

Anti junak "Lobo" u ovoj je fazi tek sjaj u očima scenarista, ali ono što se zasad zna jest da će redateljsku palicu preuzeti Guy Ritchie dok bi se u glavnoj ulozi trebao pojaviti Jeffrey Dean Morgan koji je glumio Comediana u "The Watchers". Ipak, kino dvorane prije toga će definitivno puniti "The Green Lantern“ sa Ryanom Reynoldsom u glavnoj ulozi. Redatelj Sylvain White dohvatio se čak dva predloška.


Prvi na redu je "The Losers" koji prati specijalnu vojnu postrojbu na misiji u Boliviji, a drugi je "Ronin" genijalnog Franka Millera. Riječ je o cyberpunk stripu od šest nastavaka s jakim utjecajem mange. Miller bi ove godine trebao nastaviti i svoju suradnju s Robertom Rodriguezom na nastavku "Sin Citya" koji bi se u kinima trebao pojaviti 2011.

Kino dvorane nisu jedino mjesto za zaradu. Iznimno popularni „Heroji“ pokazali su da ovaj koncept može zaživjeti i na malim ekranima pa ćemo već iduće godine pratiti i dvije nove serije. Prva je „Human Target“ koja prati avanture tjelohranitelja i privatnog detektiva Christophera Chancea, a premijeru će doživjeti na FOX-u. Druga je „Midnight Mass“ bazirana na stripu horor tematike i ovom se trenutku o projektu zna vrlo malo osim podatka da bi se na malim ekranima trebao pojaviti krajem 2010.ili početkom 2011.

Marvel je pak za 2010/2011 pripremio samo sigurne projekte kao što su nastavak „Ironmana“, četvrtog „Spidermana“ (s još većom ulogom najboljeg trash glumca Brucea Campbella), novi „Fantastic Four“, a među zanimljvijim projektima definitivno je i „Thor“ Kennetha Branagha koji bi sa snimanjem trebao započeti početkom iduće godine.

Loša kvaliteta nikad nije predstavljala nepremostivi problem kad su u pitanju blockbusteri

Jon Favreau koji se dokazao izvrsnim Ironmanom lagano se sprema za početak snimanja "The Avengersa" koji je okupio odličnu glumačku postavu (Scarlett Johansson, Edward Norton, Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Don Cheadle) i predstavlja jedan od njihovih najvećih uzdanica jer objedinjuje Ironmana, Hulka, Thora i Nicka Furya, a neće biti iznenađenje ako svaki od likova izrodi po još nekoliko spin-offova.

Iako smo trend filmova o super junacima već nekoliko puta pokopali i oplakali još uvijek se drži i čini se da je jači nego ikad. Naravno, takva hiperprodukcija podrazumijeva i pad kvalitete, ali loša kvaliteta nikad nije predstavljala nepremostivi problem kad su u pitanju blockbusteri.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više