Svi žele vidjeti barunicu Castelli

Nakon nekoliko mjeseci intenzivnog rada, ansambl riječkog HNK Ivana pl. Zajca ovih dana radi na posljednjim pripremama uoči prve premijere u petak, za koju se akreditirao rekordan broj novinara, a Riječani su već odavno rezervirali svoje ulaznice. "Gospoda Glembajevi" privukli su više pozornosti nego sve ovosezonske predstave zajedno, a razloge, naravno, treba tražiti u Severininom sudjelovanju, koje se opet pokazalo kao iznimno pametan potez Mani Gotovac, intendantice na odlasku.

Iako riječko kazalište nikad nije imalo problema s prodajom ulaznica i pametnim marketinškim plasiranjem svojih predstava, ovaj put su, doznajemo, i sami iznenađeni interesom za ovu Krležinu dramu, koju je na riječke kazališne daske postavio redatelj Branko Brezovec, poznat po inventivnom i nekonvencionalnom pristupu izvedbenim umjetnostima.

Karte za premijere odavno su planule, pa Riječani i ostali zainteresirani velikom brzinom kupuju ulaznice za ostale izvedbe, kojih će, prema trenutnom stanju stvari, biti više od trideset samo u ovoj kazališnoj sezoni. Probe su, što kod nas nije baš uobičajeno, već posjetili svi hrvatski, a i neki strani mediji, pa se već sad sa sigurnošću može tvrditi kako je riječ o najkomercijalnijoj predstavi u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina.

Dok su neki zadovoljni jer Severinino sudjelovanje već u startu donosi nešto pozitivno, a to je pozornost usmjerena prema kazalištu i radu Miroslava Krleže, drugima i dalje smeta što se "pjevačica petlja u teatar". Međutim, i jedni i drugi s nestrpljenjem čekaju premijere, kako bi se konačno dokazalo je li Severina vrijedan glumački materijal (što nam je natuknula u "Karolini Riječkoj" i "Čekajući svog čovika") ili je riječ tek o pukom pokušaju estradizacije kazališta.

D.K.
Foto:seve-nacionale.com

Pročitajte više