Severina - ultimativna barunica Castelli

Predstava u kojoj sudjeluje gotovo cijeli riječki HNK opsežno se priprema već duže vrijeme, no početkom 2007. počele su i naporne probe koje traju cijeli dan, uz kratku pauzu za ručak. Glavna zvijezda predstave, kao i cijele medijske priče koja joj prethodi, Severina, osim napornih proba priprema novi album, ali se, doznajemo, svim silama trudi da se njen umor ne osjeti i ne ugrozi veliki trud riječkog ansambla i suradnika.

Severina je u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci već oduševila predstavom "Karolina riječka", no to nije ušutkalo glumce koji, ljubomorni na nevjerojatnu pozornost koju Severina izaziva koketiranjem s teatrom, i dalje smatraju da je najveća hrvatska pjevačka zvijezda nedostojna kazališne pozornice. Intedantica na odlasku i osoba najzaslužnija za Severinin angažman u Rijeci, Mani Gotovac, povukla je odličnu paralelu između barunice Castelli i Severine.

Podsjetila nas je, naime, da je barunica istovremeno bila obožavana i prezrena te je savršeno ocrtavala licemjerje salonskog, građanskog društva u kojem je živjela, a ista se stvar danas događa Severini. To je ujedno i razlog više zbog čega se splitska pjevačica pokazala kao pravi umjetnički (ali i marketinški) odabir za novu verziju "Glembajevih".

A ta će nas verzija, doznajemo, potpuno odvući od obitelji Glembay kakve se sjećamo iz srednjoškolske lektire. Inovativna režija Branka Brezovca uključuje potpuno "pomaknutu" verziju priče, stilski vrlo raznoliku, te s odličnim glazbenim brojevima makedonskog autora Marijana Nekaka. Predstava će trajati dva sata, a uz Severinu kao barunicu u ulozi njenog supruga pojavljuje se riječki prvak Galiano Pahor, dok posinka Leona igraju Mislav Čavajda i Alen Liverić.

Premijera je zakazana za 9. ožujka, a zbog iznimnog interesa održat će se čak tri premijere, dok će predstava na repertoaru biti gotovo svaki dan mjeseca ožujka. Severina je ovih dana u medijima izjavila kako joj nije svejedno i osjeća veliku odgovornost prema ansamblu i više nego zainteresiranoj publici.

Prema onome što smo vidjeli na jednoj od proba, svaki je pokret, što zbog Severine, što zbog redatelja, napravljen senzualno i iznimno komplimentira glavnoj zvijezdi koja bi se "Gospodom Glembajevi" konačno mogla i trebala infiltrirati u kazališne krugove koji joj, barem zasad, nisu skloni.

D.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara