Tko su vojnici koji su nosili kraljičin lijes? Najmlađi ima 19 godina

Foto: Profimedia

OSAM vojnika herojski je nosilo lijes kraljice Elizabete na njezinom sprovodu u ponedjeljak

Mnogi su ih pohvalili jer, kako navode, "savršeno su odradili svoj zadatak na posljednjem i najtužnijem putovanju Njezinog Veličanstva" dok su ih gledali ljudi diljem svijeta. No najvažniji dio svog posla vojnici su odradili nasamo, kada su položili kraljičin lijes u grobnicu. 

Najmlađi ima 19 godina

Najmlađi među vojnicima koji su nosili lijes je 19-godišnji Fletcher Cox iz Jerseyja, piše Daily Mail. Fletcher je sa samo 15 godina bio najbolji u svojoj klasi te mu je uručeno najveće priznanje koje mladi vojnik može dobiti na Kanalskim otocima - postao je zamjenik guvernera. U svojem je govoru tada istaknuo da mu je "jedina ambicija služiti kraljici".

Vojnik koji je predvodio ostale dok su nosili kraljičin lijes je Dean Jones, instruktor na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst, gdje se princ Harry obučavao za časnika. Jones je oženjen i ima jedno dijete. 

James je strastveni bodybuilder

Jedan od vojnika kojima je pripala čast nositi Elizabetin lijes je James Patterson, koji je stajao preko puta Fletchera. Britanski mediji pišu da je James inače strastveni bodybuilder, "čija je snaga bila jako korisna dok su vojnici nosili teški lijes obložen olovom uz strme stepenice". 

Uz njega je stajao David Sanderson, britanski vojnik koji je služio u Kraljevoj gardi i živi u Morpethu u Northumberlandu, u sjeveroistočnoj Engleskoj. David je bio i dio počasne straže koja je princa Philipa dočekala u Windsoru na njegovom sprovodu prošle godine. 

Narednik Jake Orlowski bio je ispred Fletchera Coxa, a sljedeći je narednik Tony Flynn. Prijatelj njegove tete pohvalio je Tonyja i ostalu ekipu na Twitteru napisavši: "Kakav su besprijekoran i potpuno častan posao obavili za svoju kraljicu i pokazali koliko možemo biti sjajni u očima svijeta."

Preko puta Tonyja bio je Luke Simpson, kojeg su njegovi bivši učitelji iz srednje škole pohvalili zbog uloge na kraljičinom sprovodu. Ravnatelj škole izjavio je da je Luke "svoju dužnost izvršio jako profesionalno". I konačno, ispred lijesa bio je narednik Alex Turner, koji je odmah iza narednika Jonesa vodio ekipu. 

Vojni čelnici, političari i mnoge slavne osobe podržavaju ideju da vojnici koji su nosili lijes dobiju medalje. 

Kraljica Elizabeta pokopana u ponedjeljak

Podsjećamo, kraljica Elizabeta II. pokopana je uz svog supruga, princa Phillipa, u Memorijalnoj kapeli kralja Georgea VI. u dvorcu Windsor.

Na njezinom lijesu nalazila se Imperijalna kruna. Izrađena je od zlata i optočena s 2868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina. Sadrži rubin Crnog princa, safir Stuart i dijamant Cullinan II. Safir svetog Edvarda, postavljen u središte najvišeg križa, navodno je u prstenu nosio sveti Edvard Ispovjednik i otkriven je u njegovoj grobnici 1163. godine.

Kruna je napravljena za krunidbu kraljičinog oca, kralja Georgea VI., 1937. godine. Pokraj krune nalazili su se žezlo i kugla - oboje iz 1661. godine. Predani su kraljici tijekom njezine krunidbe. Lijes je bio prekriven zastavom kraljevske obitelji.

Pročitajte više