"U dvije godine smo uštedjeli 250.000 kuna i napustili stalne poslove. Evo kako"

Foto: Instagram

POČETKOM ove godine Mary Kearl i njen suprug napustili su svoje stalne poslove kako bi sa svojim jednogodišnjim djetetom putovali svijetom. 

Kako bi se pripremili za putovanje i ovu naglu promjenu, uštedjeli su 36 tisuća dolara (skoro 250 tisuća kuna). Štedjeti su počeli 2017. godine, a Mary je za Business Insider ispričala kako su uspjeli i na što su sve pazili.

Ovo su ključne stvari na koje treba misliti prilikom štednje, kaže Mary:

Određivanje mjesečnih ciljeva štednje

"Kao netko tko je uvijek freelanceao uz puno radno vrijeme, nadala sam se da ću raditi tijekom putovanja kako bih nadoknadila naše troškove. Na kraju se to i dogodilo. Potrošili smo samo 288,30 dolara od 36 tisuća ušteđenih dolara na našem sedmomjesečnom putovanju svijetom. Ali dok smo planirali put, štedjeli smo kao da nećemo moći raditi dok budemo putovali", ispričala je Mary.

Sve su uzeli u obzir te izračunali da mjesečno svako od njih dvoje treba uštedjeti 750 dolara. Toga su se držali te naposljetku uštedjeli 36 tisuća dolara za putovanje.

Godina bez šopinga

Mary je prije putovanja (i netom prije nego što je rodila) odlučila uvesti pravilo "nema kupnje" u svoje kućanstvo. "Odlučili smo da nećemo kupovati ništa novo, osim ako se nešto ne pokvari ili ako se ne stvori potreba za nečim što dosad nismo imali", objasnila je i dodala da se većina novih potreba odnosila na bebu.

Kad su se pripremali za putovanje, uštedjeli su na odjeći i opremi za putovanje. "Pošto sam ionako biciklom išla na posao, već sam imala nešto sportske odjeće. Najviše sam potrošila na grudnjake za dojenje. Kupili smo 150 dolara vrijednu sportsku odjeću (godišnji prosjek je 1866 dolara po osobi), kupili smo dva para obuće za more za 60 dolara i dva para obuće za hodanje za 30 dolara", kaže ona. Kupili su još i dalekozor, sportski sat te još ponešto zbog čega Mary priznaje da se nisu potpuno uspjeli odreći kupnje, no kaže da je uvijek pazila da sve što kupuje kupi po najpovoljnijoj cijeni.

Jedan automobil po kućanstvu

"Biciklom sam se vozila na posao čak i dok sam bila trudna, sve do sedmog mjeseca trudnoće, nakon čega sam se nastavila voziti autobusom. Time što smo imali samo jedan automobil uštedjeli smo 839,20 dolara mjesečno", kaže.

Niski troškovi hrane

"Kompanija u kojoj radim osigurava ručak, a često bi ostalo hrane, koju sam nosila kući. Naš mjesečni trošak na hranu bio je 100 dolara manji od prosjeka. Više smo trošili kada bismo naručivali hranu, to bi nam se potkralo dan ili dva u tjednu i tada bismo uočili koliko još možemo napredovati u štednji", kaže Mary.

Stan s jednom spavaćom sobom i nakon rođenja bebe

"Živjeli smo u petom najskupljem gradu za podstanare u zemlji, a naš stan je bio i skuplji od prosjeka jer je bio blizu naših poslova i blizu turističkih središta. No svejedno je bio jeftiniji od najjeftinijeg stana s dvije spavaće sobe", objasnila je.

Rad sa strane

Mary je uz svoj stalni posao radila i sa strane, od kuće, što joj je pomoglo da zaradi 30 tisuća dolara uz svoju godišnju plaću.

Bez dadilje

Suprug i ona odlučili su da neće plaćati dadilju ili vrtić za dijete, nego su se oslonili na dobro planiranje vremena te pomoć roditelja i obitelji. 

Pročitajte više