Umjetnica iz BiH usred Venecije objesila poderanu bijelu zastavu. Evo zašto

Foto: Press

U središtu trga Santo Stefano u Veneciji izložen je Cease, projekt umjetnice Šejle Kamerić i kustosice Giulie Foscari. Projekt je tu povodom Venecijanskog bijenala - 60. Međunarodne izložbe vizualnih umjetnosti.

Šejla Kamerić s radom Cease iznosi političku poruku mira.

"Vizualno gestikulirajući prijekor koji nadilazi predaju, primirje ili sporazum, ova monumentalna skulptura podsjeća na poderanu bijelu zastavu na pola koplja. Osobitom nepomičnošću i naglom pojavom na venecijanskom nebu, njena poruka je strastvena i nepokolebljiva predanost životu. Ova tema u skladu je s temeljnim naslijeđem djela umjetnice Šejle Kamerić, koje je oblikovano bolnim iskustvom preživljavanja opsade Sarajeva", stoji u opisu djela.

Moći će se pogledati tijekom travnja

"Kao projekt neovisan o strukturama duboko podijeljene postdejtonske Bosne i Hercegovine, Cease će biti predstavljen javnosti tijekom prvog mjeseca trajanja Venecijanskog bijenala", naglašeno je.

Cease je neovisni projekt koji su naručili i producirali Muzej savremene umjetnosti Bosne i Hercegovine Ars Aevi Sarajevo, uz podršku direktorice Muzeja Senke Ibrišimbegović, kao i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, UNESCO-a, Grada Sarajeva, UNA/UNLESS, Eugster || Beograd, Galerije Tanja Wagner iz Berlina i NOMAD - Hrvatskog ureda za suvremenu umjetnost. Produkcijski tim izložbe UNA / UNLESS uključuje kustosicu Giuliju Foscari s Federicom Zambeletti i Francescom Benetti Genolini.

Pročitajte više