Ususret 61. dodjeli Emmyja

GLEDAJUĆI odnos kina i televizije nekoliko godina unazad kristalno je jasno da su originalne ideje, odlično napisani scenariji i iznimno kvalitetna glumačka ostvarenja postala karakteristika televizijskih serija koje su za sve ljubitelje sedme umjetnosti postale primaran vid zabave. Jaka konkurencija i ovdje je u najvećem broju slučajeva rezultirala jačanjem kvalitete, ali u isto vrijeme i prilično grubim i naglim ukidanjem projekata koji su protekom vremena ili izgubili interes gledateljstva ili ga u kratkom vremenu nisu uspjeli zadobiti. Recesija u kombinaciji s utjecajem interneta dodatno je ubrzala proces pa su mnoge serije ukinute, ponekad i prije nego su se stvarno razvile i počele. Američki televizijski program nikada nije bio kvalitetan kao u proteklih deset godina, ali u isto vrijeme ni toliko nesmiljen.

Upravo zato dodjela je Emmyja (posebno onih u kategoriji primetimea) postala podjednako važna kao i dodjela Oscara, iako samo na američkom tlu.

Za nešto manje od mjesec dana ili preciznije, 16. srpnja bit će objavljene primetime nominacije za ovogodišnju dodjelu Emmyja koje će se održati 20. rujna premda se oko točnog datuma u posljednje vrijeme nebrojeno puta kalkuliralo. No, to nije spriječilo američke medije da unaprijed analiziraju trenutnu ponudu i predviđaju koje će se serije naći među nominiranima i koje zaslužuju postati dijelom "utrke".

Generalno gledajući, kvaliteta nije pala i u masi kvalitetnih serija potencijalnog pobjednika zaista je teško predvidjeti.

"Lost" dodatnu snagu crpi iz činjenice da će pretjerano komplicirani i razvučen zaplet napokon biti konačno razjašnjen (ili se svi nadamo da će biti tako)

U kategoriji dramskih serija od "povratnika" vrijedi spomenuti "24" čiji su najbolji dani definitivno iza, ali i dalje je riječ o seriji koja je u svojoj sedmoj sezoni zadržala dovoljno svježine iako su zapleti i obrati postali predvidljivi. Odlični "Dexter" kojem je nedavno odobrena četvrta i peta sezona i dalje drži interes gledatelja, baš kao i "Battlestar Galactica" čiji ćemo spin-off "Caprica" pratiti od iduće godine. Serija "Rescue me" kod poznatija kao "Vatreni dečki" ponovno se vratila na male ekrane svojom petom sezonom i svi koji su imali prilike pogledati, sada već gotovo "sapuničaste" avanture vatrogasaca mogli su se uvjeriti da autori još uvijek imaju dovoljno materijala koji seriju čini zanimljivom.

"Mad Men" je pak priča za sebe jer zaslužuje posebnu pažnju zbog činjenica da je druga sezona još bolja od prve, a svi koji su seriju pogledali znaju da je riječ o iznimnom doprinosu onome što nazivamo "kvalitetni televizijski program" (a to je slučaj i sa već nagrađenom serijom "Damages").

U ovom će se društvu definitivno naći starosjedioci kao što su "Lost", "Zakon i red", "Uvod u anatomiju" i "House" koji iza sebe imaju jaku bazu obožavatelja čak i onda kada je više nego jasno da se priča razvodnila. No, s jedne strane "House" ima nenadmašnog Hugh Lauriea dok "Lost" dodatnu snagu crpi iz činjenice da će pretjerano komplicirani i razvučen zaplet napokon biti konačno razjašnjen (ili se svi nadamo da će biti tako).

Kreator "Losta" J. J. Abrams u utrci bi mogao imati i svoj novi projekt "Fringe" koji je probudio stare strasti svih zaljubljenika u nikad prežaljene "Dosjee X", a među novom ekipom svoje bi mjesto mogli pronaći i iznimno uspješni "Mentalist", FX-ov "Sons of Anarchy", NBC-eva borba za gledatelje "Southland" i HBO-ov mega-hit "True Blood" čiji početak druge sezone daje za naslutiti kako ćemo i dalje nesumnjivo uživati u avanturama vampira s američkog juga.

Najinteresantnija američka produkcija još uvijek leži u televizijskim proizvodima

Što se humorističnih serija tiče možemo biti sigurni da će se među nominiranima ponovno naći "30 Rock", projekt jedne od najmoćnijih žena industrije Tine Fay koju odnedavno možemo pratiti i na Novoj u suludom terminu poslije ponoći. Showtimeove "Kalifornikacija" i "Trava" također bi mogle pronaći mjesto među nominiranima, a tu je i njihov novi "mega projekt" "The United States of Tara" koji je ujedinio Stevena Spielberga, Diablo Cody i odličnu Toni Colette. Nerdovski sitcom "The Big Bang Theory" koji u Americi uživa veliki uspjeh (iako seriju najvećim dijelom drži samo Jim Parsons) prema mnogima je jedan od favorita, a mnogi bi htjeli da se među nominiranima ponovno nađe i "The Office". Domaći gledatelji među nominiranima će vjerojatno prepoznati i "Očajne kućanice", "Dva i pol muškarca", "Nove avanture stare Christine" i "Kako sam upoznao vašu majku" iako su sve redom izgubile na kvaliteti kako su sezone odmicale.

Od novih serija oko čijih se nominacija kalkulira vrijedi spomenuti samo "Eastbound and down" Dannya McBridea iza koje stoji producentska ekipa koja je na ovaj ili onaj način bila uključena u neke od najuspješnijih komedija proteklih deset godina (Will Farrell, Adam McKay i Jody Hill).

Mini-serije su i ove godine na nivou iako ne možemo govoriti o jakim i ambicioznim produkcijama kao što je to bio slučaj s prošlogodišnjim "Johnom Adamsom" (osvojio je 13 Emmyja). Ipak, vrijedi istaknuti genijalne HBO-ove projekte "Generation Kill" i "House of Saddam" dok ostatak, koji uključuje "Grey Gardens", "Taking Chance" i "Prayers for Bobby", ipak nije na istoj razini što ne znači da ne postoji interes za kostimiranim i obiteljskim dramama.

Konačni je zaključak da najinteresantnija američka produkcija još uvijek leži u televizijskim proizvodima, a ni ovogodišnji Emmy ne pokazuje znakove posustajanja tog trenda.

Foto: JLP/ABC/NBC

Pročitajte više