Video: Superkompjuter Watson nastup u kvizu "Izazov!" završio neriješeno

WATSON, IBM-ov najnoviji superkompjuter, jučer je debitirao u slavnom kvizu "Izazov!". Suparnici su mu bila dva najbolja igrača u povijesti kviza - Brad Rutter (osvojio ukupno 3,25 milijuna dolara) i Ken Jennings (pobijedio u 74 emisije zaredom). Watson i Rutter skupili su po 5000 dolara, dok je Jennings zaradio samo 2000 dolara.

Sukob je iščekivan mjesecima, a Watson je već na probi pokazao zavidnu brzinu i "znanje". Pokreće ga hrpa Linux servera i 2880 procesora, a sposoban je za prepoznavanje i prevođenje prirodnog jezika u strojni, pa se može podičiti prepoznavanjem konteksta i donekle ograničenim "shvaćanjem" igre riječi i dvostrukih značenja. Watsonu je, kako bi igra bila poštena, ukinut sav pristup internetu.

Uz par grešaka, uspješno je izborio nastavak natjecanja, koje će se održati danas i sutra. Pobjedniku se smiješi čak milijun dolara, drugo mjesto vrijedi 300.000 dolara, a treće 200.000 dolara. Sve što Watson zaradi IBM će donirati u humanitarne svrhe, dok će Jennings i Rutter donirati po polovicu svojeg dobitka.

Iako je Watson u ovom slučaju specijalno pripremljen za "Izazov!", njegovi tvorci namjeravaju ga "zaposliti" na područjima koja zahtijevaju obradu goleme količine podataka, koje je potrebno staviti u određeni kontekst i doći do zaključka, npr. medicinske dijagnoze i kao ispomoć inženjerima.

Pročitajte više