Video: Zbog prijetnji smrću i silovanjem Igor Cvitanović prenoćit će iza rešetaka

NOVI broj magazina Story izazvao je bijes Igora Cvitanovića koji se na naslovnici pojavljuje s mladom brinetom ispod naslova "Igor Cvitanović: Javni poljubac s djevojkom!", a zbog svoje reakcije zaradio je kaznenu prijavu i ovu će noć provesti iza rešetaka.

Nedugo nakon svog bijesnog pohoda na redakciju časopisa Story Cvitanović je pozvan na obavijesni razgovor u VIII. policijsku postaju Trnje, gdje je zadržan. Ondje je bio na kriminalističkoj obradi zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje na štetu uredništva. Tamo je stigla i glavna urednica Storyja Tonkica Kalauz u pratnji odvjetnika Adrije Medije Zorana Krajinovića i urednika internetskog portala magazina Vladimira Milinovića, kojem je Cvitanović pred svjedocima iznio prijetnje.

Iza 19 sati izdan je nalog za pretres stana Igora Cvitanovića na adresi Bukovačka 23. Kako bi izbjegli medije, policija je s Cvitanovićem izašla na sporedni izlaz. Nakon pretresa Cvitanović je u pratnji službenih osoba izašao iz stana i sjeo u automobil kojim je vraćen u pritvor do sutra ujutro kad će biti prepraćen istražnom sucu. Nije se obazirao na upite novinara, a iz vozila je na bljeskove fotoaparata odgovorio smiješkom.

Igor se putem odvjetnika ispričao uredništvu magazina Story

"Mislim da se cijeloj priči dao preveliki značaj u javnosti. Događaj je puno neozbiljniji bio nego što se navodi. Nije sporno da je Igor bio u prostorijama izdavača Storyja i tražio urednicu koje nije bilo. Tada se pojavio novinar i zatražio intervju. U krivo vrijeme je došlo krivo pitanje i onda je Igorovo odbijanje toga popraćeno ružnim riječima, ali bez ozbiljnih prijetnji. Igor mi kaže, a ja mu vjerujem, da nijednom riječju nije spominjao urednicu niti uputio ijednu riječ prema njoj", rekao je u razgovoru za Index odvjetnik Igora Cvitanovića Mate Matić.

Upravo skretanje pozornosti da su prijetnje upućene glavnoj urednici Storyja, a ne novinaru ili fotografu koji su se tamo zatekli, daje na težini i prijetnju kvalificira kao prijetnju službenoj osobi.

U stanu se traži oružje kako bi se kategorizirala ozbiljnost prijetnje

"Zatražena je pretraga stana Igora Cvitanovića i državno odvjetništvo ga je prihvatilo. Time se želi provjeriti ozbiljnost prijetnje - postoji li u stanu oružje koje bi bilo potencijalna opasnost da će se time netko koristiti. A nakon razgovora sa svojom strankom, mogu reći da nikakvog oružja ondje sigurno nema", rekao je Matić.

"Budući da je Igor tek u kasnim poslijepodnevnim satima došao na policiju, a dežurni istražni sudac radi do 19 sati, Igor Cvitanović morat će pričekati jutro da ispriča priču istražnome sucu koji će odlučiti o njegovoj sudbini. Nadam se da će ga pustiti jer je previše toga tu napuhano". Po Kaznenom zakonu, članku 129, stavak 3, a tiče se prijetnje službenoj osobi, predviđa se kazna zatvora od 13 mjeseci do tri godine. Sutra ujutro Cvitanović će biti sproveden istražnom sucu na Županijskom sudu, gdje će na saslušanju pokušati razjasniti situaciju.

"On je divan čovjek, nije on nikakav kriminalac"

Odvjetnik Matić također nam je rekao da se u ime svoje stranke ispričao urednici Storyja u policijskoj postaji za sve što je eventualno rekao tome novinaru. "Oni su zadovoljni mojim pristupom, a isti pristup ima i Igor. Nije sklon kršenju zakona, ali razumijte ga da je bio revoltiran i u afektu je rekao rečenicu ili riječ koje su protumačene na različiti način. Nažalost snosit će sad posljedice zbog toga", rekao nam je i ustvrdio da Cvitanović nije priveden nego je sam došao na obavijesni razgovor. "Čim je primio poziv od inspektora, Igor je krenuo prema policijskoj postaji. Mene je nazvao tek kad je bio pred policijom. On je divan čovjek, nije on nikakav kriminalac", zaključio je odvjetnik Mate Matić.

"Sve ću vas poklati. Sve ću vas jebati u usta. Ubit ću vas sve u Storyju"

Danas oko 11 sati u zgradu Centra 2000 u Radničkoj 39, gdje se nalaze uredi Storyja, pojavio se Igor Cvitanović s primjerkom časopisa u rukama. Tražio je ured glavne urednice Tonkice Kalauz (na slici gore). Budući da ga dežurni zaštitar nije pustio dalje, Igor Cvitanović je, prema navodima svjedoka, počeo histerizirati. U prizemlje zgrade spustio se Vladimir Milinović, urednik internetskog portala Storyja. "Sve ću vas poklati. Sve ću vas jebati u usta. Ubit ću vas sve u Storyju", kažu svjedoci da je Igor Cvitanović ove prijetnje ponovio "barem četiri puta u nizu".

"Mi smo dosta komunicirali s Igorom tijekom prošlih tjedana, no odbijao je dati bilo kakvu izjavu. Kad smo ga jučer ponovno zvali kako bi nam dao izjavu za portal, rekao je da smo gnjusni i ljudska smeća, da će se obračunati s nama", rekao nam je Vladimir Milinović.

"Sve je to nenormalna situacija koja me zastrašila. Ustao je s kauča i hodao prema meni, ja sam se izmaknuo, a onda su intervenirali zaštitari"

"Danas je Igor Cvitanović došao na portu u Radničkoj 39, u 10.55. Znam točno vrijeme po telefonskom pozivu koje sam tada primio. Tražio je da se vidi s glavnom urednicom. Budući da je Kalauz bila na sastanku, spustio sam se u prizemlje i ponudio mu da razgovara sa mnom. Uzvratio mi je da neće razgovarati sa mnom, da me može samo istući. Vikao je: 'Sve ću vas zaklati, jebat ću vas sve u usta, ubit ću vas sve u Storyju'. Nisam nenaviknut na slične izljeve, ali ovaj gospodin to je učinio pred dvojicom zaštitara i nadzornim kamerama. Sve je to nenormalna situacija koja me zastrašila. Ustao je s kauča i hodao je prema meni. Ja sam se izmaknuo, a onda su intervenirali zaštitari i izveli ga ispred zgrade", ispričao nam je Milinović.

Na trijemu zgrade nalazio se fotoreporter Tin Banić, koji je dolazio na posao. Vidjevši situaciju, podigao je aparat kako bi usnimio Cvitanovića. "Vidio sam kad je izlazio i usnimio sam ga. Onda su počele klasične prijetnje: 'Šta slikaš, pička ti materina, lešinari jedni. Sve ću vas zaklati!'. Došao je do mene i ja sam dignuo ruke u zrak kako me ne bi udario u lice. Počelo je neko polunaguravanje i onda su se približili zaštitari i stjerali ga.

"Slomit ću noge tvojoj šefici"

"Da, tada je naletio na našeg fotografa. Napao je i njega riječima 'jebat ću ti majku, slomit ću noge tvojoj Tonkici'", nadodao nam je Milinović. Igor Cvitanović je na odlasku poslao i verbalnu poruku glavnoj urednici Storyja: "Kad-tad ću doći po tebe". Neslužbeno doznajemo da je glavna urednica još jučer zatražila 24-satnu osobnu zaštitu jer je navodno jučer Igorova supruga Marija Cvitanović viđena ispred prostorija Adrije Medije, a iz istog je razloga zaštitarska služba Centra 2000 bila upozorena na moguće nepozvane goste redakciji.

Ubrzo nakon incidenta na mjesto događaja stigla je policija, koja je nakon razgovora sa svim svjedocima ozbiljno shvatila prijetnje i protiv Igora Cvitanovića podnijela kaznenu prijavu zbog prijetnje službenoj osobi, po članku 129, stavak 3 Kaznenog zakona.

E.D./K.H.
Foto: Goran Perešin

Pročitajte više