Bivša predstavnica Nizozemske na Eurosongu: To nije lijepo okruženje za umjetnike

Foto: EPA

Čini se da tenzije između EBU-a i nizozemske televizije AVROTROS rastu iz dana u dan. Nizozemska televizija prije diskvalifikacije njihovog predstavnika Joosta Kleina žalila se EBU-u na "nesigurno okruženje" na Eurosongu.

Dok EBU izjavljuje da imaju čvrstu politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na njihovom događaju, AVROTROS je otkrio da su prije nego što je Nizozemska diskvalificirana s natjecanja, uložili žalbu EBU-u zbog "nesigurnog okruženja". Kažu da se njihova žalba temelji na iskustvima koja su se dogodila prije diskvalifikacije. 

Podnijeli pismenu žalbu

Žalbu su podnijeli 10. svibnja, dan prije velikog finala. Iako nisu otkrili detalje žalbe, napominju da su slične situacije doživjeli i drugi umjetnici i delegacije. Prije pisane žalbe, 9. svibnja podnesena je usmena. 

AVROTROS je također izrazio razočaranje odlukom EBU-a da koristi tehnologiju protiv zviždanja, navodeći da onemogućuje gledateljima da čuju stvarnost i istinske reakcije publike, čime se stvara pogrešan dojam: "Vjerujemo da kada glazbenik nastupa uvijek treba pokazati reakciju publike", kažu.

Shodno tome, AVROTROS je odlučio ne objaviti bodove vlastitog žirija tijekom velikog finala, što je dovelo do snažne negativne reakcije publike kada je izvršni supervizor natjecanja, Martin Österdahl, preuzeo taj zadatak. Nizozemska se još nije oglasila o svom sudjelovanju na Eurosongu iduće godine.

Oglasila se i bivša predstavnica Nizozemske

Stien den Hollander, poznatija kao S10, predstavljala je Nizozemsku na Eurosongu 2022. godine s pjesmom De diepte. Nakon diskvalifikacije Joosta Kleina, S10 je komentirala kako takvi problemi nisu novost na Eurosongu. Izjavila je da suosjeća s Joostovima problemima jer je i sama imala poteškoća zato što članovi osoblja nisu poštovali granice izvođača.

Također je kritizirala pretjerano snimanje umjetnika u ranjivim trenucima. "Bilo je puno ljudi koji su kršili moje granice, uglavnom iza pozornice gdje je pošlo po zlu s Joostom. Nije lijepo okruženje za umjetnike. Snimanje emotivnih umjetnika u ranjivim izdanjima na putu do/s pozornice vrlo je intenzivno", kaže S10. 

Pročitajte više