Zabrana paljenja trske onemogućuje liječenje baranjskog jelena

Unatoč dobrim rezultatima liječenja baranjskog jelena običnog, 90 posto populacije kojeg je prije dvije godine bilo zaraženo velikim američkim metiljem, u Odjelu za lovstvo osječke Uprave Hrvatskih šuma nezadovoljni su što zbog uvjeta zaštite prirode u Kopačkom ritu ne mogu "liječiti izvor zaraze u staništu", doznaje se od voditelja Odjela Zlatana Mihaljevića.

Javna ustanova Park prirode "Kopački rit" na temelju Zakona o zaštiti prirode zabranila je paljenje trske u zaštićenu dijelu Parka, što je jedan od načina uništavanja izvora zaraze, puža barnjaka.

"Strašan je apsurd da uvjeti zaštite prirode tako zapravo izravno ugrožavaju jelena običnog, to nacionalno bogatstvo, kao što su hrastovi u Spačvanskom bazenu ili more u Dalmaciji, rekao je Mihaljević.

Dodao je kako je terapija lijekom Fasinexom i Cominexom, provedena dva puta unazad godinu dana, dala odlične rezultate, no da se liječenje, koje se provodi u suradnji s Hrvatskim veterinarskim institutom, mora nastaviti.

Govoreći za Hinu o ovih dana stručno obrađenim rezultatima ovogodišnje rike jelena običnog u lovištima "Podunavlje-Podravlje" i "Breznici", kojima gospodare Hrvatske šume, Mihaljević je rekao kako su u osječkoj Upravi šuma više nego zadovoljni. U rici jelena običnog, koja traje od početka do kraja rujna, u poznatom Tikveškom lovištu u Baranji prebrojeno je 1200 grla jelenske divljači.

Osim mnogobrojnih domaćih, u vrijeme rike u lovištu su boravili lovci iz Belgije, Njemačke, Danske, Slovenije i drugi, kazao je Mihaljević, dodajući da je ostvareno 1,2 milijuna kuna. Do kraja godine od lovstva se očekuje prihod od četiri milijuna kuna.

Za skupni lov na divlje svinje prijavile su se mnogobrojne skupine inozemnih lovaca.

(Hina) xvsik yvkn

Pročitajte više