Zadatak s ukiseljenim mlijekom namučio maturante na matematici. Znate li ga riješiti?

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

PRIJE tri dana održan je zadnji ispit na ljetnom roku ovogodišnje državne mature i to iz predmeta Matematika. Jučer je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio zadatke i rješenja zadataka na ispitima mature iz Matematike na višoj i osnovnoj razini.

Brojni maturanti su odmah nakon održanog ispita rekli da im je na A razini pretežak bio zadatak s ukiseljenim mlijekom, a na B razini onaj s promjerom ljudske dlake. Srednja.hr objavila je te zadatke u kojima su bili ponuđeni odgovori, a prilikom rješavanja bilo je dozvoljeno korištenje kalkulatora. Znate li vi odgovoriti na pitanje koje je zadalo muku maturantima na višoj razini mature iz Matematike?

Podsjetimo, ove godine matura iz matematike imala je deset pitanja više nego prijašnjih godina, a maturanti se slažu kako nije bilo nimalo lagano.

"Dabogda im se svima mlijeko ukiselilo kad budu ispravljali ove testove", napisao je jedan nezadovoljni maturant u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. te skupio mnoštvo lajkova.

"Ispit je bio vrlo težak i ispunjen nebitnim zadacima. Kakav promjer ljudske dlake, kakva pud? Frustriran sam i ne znam kako ću proći", požalio se za spomenuti portal maturant Gabrijel.

Pročitajte više