Zbog ovih devet loših svakodnevnih navika se debljate

Foto: Instagram

SVI DOBRO znamo da moramo manje jesti i više vježbati kako bismo smršavjeli, no što kad to činite, a kilogrami ne idu dolje?

Postoje neki trikovi kojima možete ubrzati svoj metabolizam, a time i skidanje kilograma.

Bright Side je popisao najčešće greške koje ljudi rade i dao im savjete kako ubrzati metabolizam.

1. Jedete po čudnom rasporedu

Istraživanja su pokazala da jedenje bez rasporeda dovodi do gomilanja kilograma. Vaše tijelo ne zna kad će dobiti hranu i usporava metabolizam, za svaki slučaj. Rješenje je da utvrdite raspored obroka i pridržavate ga se.

2. Nedostaje vam sna

Nije nikakvo iznenađenje da ljudima kojima nedostaje sna nedostaje i energije, što znači da manje troše kalorije tijekom dana. Rješenje - iako nije uvijek lako, nađite vremena za san. Iskušajte razne aplikacije za praćenje spavanja i pijte biljne čajeve prije odlaska u krevet.

3. Ne jedete dovoljno

Ako previše smanjite unos kalorija, vaše tijelo će misliti da gladujete i usporiti metabolizam kako bi zadržalo što je više moguće energije. Iako je praćenje unosa kalorija važno za mršavljenje, nemojte pretjerati. Stručnjaci savjetuju da dnevno unosite 200 kalorija manje nego inače kako biste smršavjeli.

4. Previše sjedite

Ako provodite većinu dana za radnim stolom, vaš metabolizam je usporen. Brojne tvrtke potiču svoje zaposlenike da svakih pola sata odrade kratko istezanje.

5. Jet lag

Ne treba previše objašnjavati da se naš unutarnji sat poremeti pod utjecajem jet laga.

6. Nedostaje vam kalcija

Kalcij je veoma važan za pravilno funkcioniranje vašeg metabolizma. Ako ne pijete dovoljno mlijeka ili patite od intolerancije na laktozu, pronađite drugu hranu bogatu kalcijem.

7. Dehidrirani ste

Svaki proces u vašem tijelu zahtijeva vodu, a ako je nema, nastaju problemi. Dovoljna količina vode ubrzava vaš metabolizam za 30 posto.

8. Nedostaje vam proteina

Proteini su veoma važni u postizanju savršene težine. Osim što se od njih osjećate sito i manje jedete, proteini imaju visoku razinu TEF-a, odnosno termičkog efekta hrane.

9. Ne izvodite vježbe otpora

Vježbama otpora povećavate mišićnu masu, a manji postotak masnog tkiva u tijelu povećava broj kalorija koje trošiti tijekom vježbi otpora.

Pročitajte više