Zbog ovog sigurnosnog propusta WhatsAppa vaš broj mobitela javno je dostupan

Screenshot: Youtube

WHATSAPP je jedna od najpoznatijih aplikacija za razmjenu poruka na svijetu, a u istraživanju koje je proveo Deutsche Welle otkriven je ozbiljan sigurnosni propust koji je mnoge uznemirio.

Otkriveno je da se linkovi koji vode do privatnih WhatsApp grupa mogu jednostavno pretražiti preko Googlea. Kada osoba surfajući internetom naiđe na taj link, može vidjeti sve nazive i članove te grupe, pa čak i njihove brojeve telefona.

Ovaj problem razotkrio je Lav Kumar, stručnjak za sigurnost, te je surfajući internetom pronašao više od 60.000 linkova koji su vodili do raznih WhatsApp grupa. Naišao je čak i na potencijalne terorističke grupe i one u kojima se dijelio potencijalni seksualni ili pedofilski sadržaj.

Za ovaj sigurnosni propust Facebook, koji je vlasnik WhatsAppa, zna još od 2016. godine. Iz Facebooka se uporno hvale kako je ova aplikacija najsigurnija, ali sad se dokazuje drugačije. Nakon prve prijave problema uveli su nove mjere koje su djelomično riješile problem, ali 2019. godine zaprimili su ponovnu prijavu istog problema i nisu je shvatili ozbiljno.

Zatim su izjavili da korisnici aplikacije mogu sami riješiti taj problem ako prestanu objavljivati linkove grupa na društvenim mrežama. Ipak, na taj način neće se riješiti problem vidljivosti brojeva telefona i imena članova. Google je onemogućio jednostavno pronalaženje linkova putem tražilice, ali oni uporni i vještiji još uvijek mogu doći do njih.

Pročitajte više