Zbogom Naomi! Zanosna tamnoputa Jourdan Dunn zasjela na modni tron

TAMNOPUTA manekenka Jourdan Dunn osvaja svijet - dizajneri i modni znalci već su poručili Naomi Campbell neka se makne i napravi mjesta novoj crnoj zvijezdi iz Britanije, srednjoškolki koju su u Londonu dok je kupovala sunčane naočale uočili skauti modne agencije Storm models, iste one koja je na modni vrh dovela i Kate Moss. Iako je na modnoj sceni relativno kratko prisutna, Jourdan je već debelo podebljala svoj bankovni račun, nosila više od osamdeset posto ovogodišnjih ekskluzivnih (i samo ekskluzivnih) modnih revija, pojavila se na naslovnicama vodećih modnih časopisa i postala zaštitno lice američke modne marke Gap.

Osim što je lijepa, ova nova tamnoputa pantera je i pametna - ugledala se na svoju "predhodnicu" Naomi Campbell i već je krenula u borbu protiv rasizma u modnom svijetu, izjašnjavajući se javno i jako glasno na reviji Oscara de la Rente kako je modni svijet, bez obzira na "slobodoumnost i otvorene homoseksualne karte" i dalje itekako podložan rasizmu, te uzrokovala opću sablazan među zvijezdama A liste javnim prozivanjem dizajnerskog "nemara" prema modelima afričkog i azijskog porijekla.

Karl Lagerfeld: "Boja Jourdan Dunn je boja novca!"

Jourdan dizajneri već smatraju neponovljivom, a jedan od razloga za to je upravo njena boja kože - na mladu Dunn već se priljepila izreka o boji novca. "Znate li koje je boje Jourdan Dunn? Boje novca!", nedavno je rekao modni kralj Karl Lagerfeld i zaposlio Chanelov stručni tim da kreira svijetlu haljinu posebno za mladu gazelu, kako bi se istakla boja njezinih, hm... nogu. Jourdan je jedan od najistaknutijih i najblještavijih modnih časopisa na svijetu, Vogue, angažirao da im popuni baš sve modne stranice, što je bio presedan u svjetskim modnim editorijalima - sama Naomi, ili Alek Vek naprimjer, niti jednom u svojim dugogodišnjim karijerama nisu primile takav ekskluzivni poziv.

Na prvoj reviji svojom pojavom Jourdan je ostale modele bacila u "trans"

Jourdan diže prašinu gdje god se pojavi - tijelom, licem, gracioznošću, ali i stavovima kojima ova mlada ljepotica svijetu pokazuje kako u "onečišćenom svijetu glamura i mode" svojim nogama čvrsto stoji na zemlji. Dunn, koja je nadimak The Legs (Noge) zaradila već u bastageu prve revije koju je nosila, bacajući ostale modele u trans i ljubomoru. Poslovi se vežu jedan na drugi, a ova 17-godišnja djevojčica ipak pronalazi vremena za učenje - može se pohvaliti odličnim ocjenama u školi, zavidnim znanjem područja molekularne biologije i kemije, a vlasnica agencije Storm, Sarah Doukas odrekla bi se nove modne zlatne koke - "nikada". "Nije ni čudo što je tražena, djevojka je na putu da osvoji Nobelovu nagradu", komentirala je.

V.V.
Foto: Style.com

Pročitajte više