Željko Kerum, jedan od brojnih političara koji nije mogao držati zakopčane hlače



ŠOKANTNA objava splitskog gradonačelnika Željka Keruma o tome kako ostavlja suprugu da bi se skrasio sa svojom mnogo mlađom ljubavnicom nekako se čini kao očekivana vijest od čovjeka kojeg dobar dio Hrvatske voli mrziti. Kerum se tako pridružuje cijelom nizu svjetskih, ali i hrvatskih političara koji su se našli usred seks skandala.

Najpoznatiji od takvih slučajeva je onaj bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona i njegove suradnice Monice Lewinsky. Nakon što je početkom 1998. godine slučaj izašao u javnost, a krajem iste godine naveo tadašnjeg američkog predsjednika na krivokletstvo (dovoljno se sjetiti izjave "nisam, ponavlja, nisam imao seksualne odnose s tom ženom"), protiv Clintona je čak pokrenut postupak za opozivom. On je sve uspio preživjeti, ali je slučaj ostao sastavnim dijelom američkog političkog folklora.

Kalmeta, Šeks, ...

Kerum nije čak ni prvi hrvatski političar koji se našao u ovakvoj situaciji. Božidar Kalmeta, ministar mora, prometa i infrastrukture, razveo se od svoje supruge nakon osmogodišnje izvanbračne veze sa suradnicom iz zadarskog Gradskog poglavarstva Dolores Grdović, s kojom se kasnije i vjenčao. Njegov stranački kolega Vladmir Šeks, 2003. se vjenčao s Anicom Resler, a šuškalo se da je zbog veze s njom ostavio dugogodišnju suprugu Mariju.

Malo je drukčiji primjer IDS-ovog predsjedničkog kandidata Damira Kajina, koji se rastao od Alice del Bianco nakon što ga je ona prekomjernom potrošnjom dovela na rub bankrota. Kajin se, po riječima svjedoka, još uvijek oporavlja od tog braka. SDP-ov Slavko Linić razveo se od bivše supruge Berte, kojoj je nakon razvoda ostavio pola imovine, a sada živi sa Ksenijom Čule.

Posebna je priča zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je se 1996. godine razveo od supruge Vesne, nakon čega je ona vrlo povoljno kupila stan u Preradovićevoj ulici u centru Zagreba. Vrlo uskoro Milan i Vesna Bandić shvatili su da ne mogu jedno bez drugoga, pa su obnovili bračne zavjete.

Kad se ode izvan hrvatskih granica, stvari su također hektične.

Don Sherwood, ljubavnica i nasilje

Zastupnik američke Republikanske stranke Don Sherwood svoje je mjesto u američkom Kongresu izgubio upravo zbog vanbračne afere. 2004. godine se otkrilo da je Sherwood, koji je u Kongresu služio od 1999. godine, imao ljubavnicu. No, stvari nisu stale na tome. Cynthia Ore, Sherwoodova ljubavnica, te je godine nazvala policiju i tvrdila kako ju je Sherwood pokušao ubiti. On je sam negirao takve optužbe.

Pročitajte više