Zlatno doba brit popa stiže uskoro u filmu

Sjećate li se vremena najboljih albuma grupe Oasis... vremena kad su Spice Girls bile vodeće na svjetskim glazbenim ljestvicama i kada je britanska moda bila neupitni vladar svjetskih modnih pista?

Sredinom 1990-ih London je ponovno, premda ne predugo, bio mjesto na kojem se trebalo naći, a britanski je pop bio glazba trijumfa nove generacije.

Nekoliko godina nakon što je to razdoblje otišlo u povijest londonski redatelj John Dower obradio je u dokumentarnom filmu ´Live Forever´, kojega je nazvao po hitu skupine Oasis, najzvjezdanije trenutke britanske glazbe i mode još od 1960-ih.

´Sredinom devedesetih britanska je glazba bila veličanstvena, a umjetnost i moda bile su priznate diljem svijeta. To je bilo vrijeme kada se sve to ispreplelo i stvorilo sasvim posebne osjećaje´, izjavio je Dower.

U filmu su prikazani intervjui s najvećim zvijezdama britanskoga popa u tom razdoblju - Noelom i Liamom Gallagherom iz grupe Oasis, suhonjavim Jarvisom Cockerom iz Pulpa te Damonom Albarnom iz skupine Blur.

Redatelj poručuje da su odlazak s političke scene premijerke Margaret Thatcher početkom 1990-ih i samobojstvo ikone ´grungea´ Kurta Cobaina, očistili glazbeno i političko obzorje otvorivši put novoj britanskoj kulturi.

Treći je važan čimbenik bila ´ljubavna droga´ ecstasy, omiljena na ´rave´ zabavama na otvorenom.

´Britanija je 1980-ih bila očajno mjesto. Ako ste bili mladi i voljeli popularnu glazbu i kulturu, izgledala je kao otuđujuće mjesto zbog Margaret Thatcher´, tvrdi Dower. Dodaje, međutim, da je pravi preokret naišao u devedesetim na krilima samopouzdanja umjetnika koji su stvarali pravu britansku glazbu kao odgovor na dominaciju američke, a posebno ´grungea´.

´Live Forever´ opisuje u medijima poticanu konkurentsku bitku između Blura i Oasisa te način na koji su Spice Girls odvele svoju domovinu na vrhove glazbenih i filmskih top-ljestvica.

Kada su Tony Blair i njegovi laburisti došli na vlast 1997. ´glazbena revolucija´ već je bila pobijedila, odnosno primakla se kraju.

´Kad je završila, to se dogodilo vrlo brzo, a mislim da je u tom smislu vrlo značajna smrt princeze Diane u kolovozu 1997´, kaže Dower.

´Imali smo pravi ´rock and roll´ ritam, no njezinom je smrću prevladala sentimentalnost pa smo došli na Eltona Johna i Robbieja Williamsa, odnosno njihov puno nježniji zvuk bez pravog sjaja i žara´, dodaje Dower.

Danas Oasis više ni izbliza nije glazbena snaga kao nekad, a Albarn iz Blura predvodi mirovne skupove protiv Blairovog jastrebovskog odnosa prema Iraku.

Možda je Noel Gallagher najbolje sažeo brzi silazak sa scene britanskog popa i sadašnju ljubav prema industrijskoj pop glazbi. ´Koreografi su zavladali svijetom´, kaže on u dokumentarcu.

´Live Forever´ počet će se prikazivati u ožujku. Dower se nada da će s njim osvojiti i Europu i Sjevernu Ameriku.

Pročitajte više