10 najboljih savjeta za samohrane majke!

Foto: Shutterstock

ŽIVOT samohranog roditelja vrlo je težak, stoga donosimo savjete koji će vam olakšati roditeljstvo i omogućiti vam da izgradite kvalitetan odnos sa vašim mališanom.

Budite uzor

Mnogo je poznatih koji su djeca samohranih roditelja. Djetetu je potreban samo dobar uzor u životu kako bi moglo postati kvalitetna osoba kad odraste. Mnogobrojne igračke, odlasci na skupa mjesta i mnogo nekvalitetno provedenog zajedničkog vremena nisu garancija da će vaše dijete biti dobra osoba kada odraste. Samohrani roditelj koji se mora uhvatiti u koštac sa svim nedaćama života i još uz to biti roditelj mnogo češće će vrijeme provedeno s djetetom kvalitetnije iskoristiti nego roditelji koji imaju vremena na pretek, pa se pod zajednički provedenim vremenom podrazumijeva gledanje u ekran bez neke posebne komunikacije i povjeravanja.

Pronađite idealan životni ritam koji odgovara vama i djetetu

Pokušajte na poslu prilagoditi svoj raspored, zamoliti nadređene da dolazite ranije kako bi mogli ranije izaći s posla. Tako ćete više vremena provesti sa djetetom, a kućanske poslove moći odraditi u večernjim satima kada dijete spava. Ne bojte se zamoliti poslodavca na suradnju,  dok god novi raspored ne narušava kvalitetu i kvantitetu vašeg rada.

Unaprijed isplanirajte slobodno vrijeme

Ukoliko za vikend želite otići u prirodu, isplanirajte detalje unaprijed. Isto tako, ako želite posvetiti malo vremena sebi, otići frizeru ili na druženje, bitno je na vrijeme potražiti dadilju ukoliko nemate nikoga tko bi uskočio sa čuvanjem djeteta.

Pomirite se sa stvarima koje ne možete promijeniti

Ako otac djeteta ne ispunjava svoja obećanja, ne gubite živce na to. Neke stvari i ljude jednostavno ne možete promijeniti i ne trošite energiju na to. Umjesto toga se pobrinite da vaše dijete bude sretno s vama i da budete što bolji roditelj.

Duboko udahnite i brojite do 10

Kada vas nešto potpuno izbaci iz takta, bez obzira da li je djetetova krivica, problem na poslu ili nesuglasice s bivšim partnerom, pokušajte ostati pribrani. Duboko udahnite i brojite do 10, a tek tada reagirajte ako još uvijek smatrate da je potrebno. Pokušajte izbjeći vikanje na dijete jer to nije zdravo, a vi ćete vrlo brzo požaliti.

Ne borite se sami protiv sebe

Iako bi svi mi voljeli da svako jutro uspijemo bez kaosa se spremiti za posao i djecu za vrtić, jutra gotovo uvijek donose kaos u obitelj. Ako vas tješi, ni majke koje imaju punu podršku svojih partnera ne uspijevaju ovo izbjeći. Svijet neće propast ako u žurbi preskočite spremanje kreveta ili pranje suđa, ionako će vas dočekati nakon posla kada više neće biti žurbe. Dok je dijete obučeno i nahranjeno, a vaša kavica popijena, možete krenuti u nove pobjede.

Ne govorite ružno o partneru

Koliko god otac bio loš, nemaran ili nešto treće, vaše dijete ne želi to čuti iz vaših usta. Pobrinite se da uči samo o lijepim očevim osobinama, život će ih ionako sam pripremiti na ono ružno. Pokušajte mu pronaći neki drugi muški uzor u obitelji kako bi ipak nekako nadoknadio nedostatak jednog roditelja u odrastanju.

Pohvalite sami sebe

Smiješno zvuči? Međutim, ako živite sami sa malenim djetetom, vjerojatnost da će vas netko potapšati po ramenu i pohvaliti za neki postupak, vrlo su malene. Stoga ne zaboravite sami sebe pohvaliti kako bi bili svjesni postignuća koja svakodnevno ostvarujete,  ali ih malo tko primjećuje.

Uvijek budi spremni na nezgode

Nikada ne napuštajte kuću bez vode i grickalica za dijete, u automobilu uvijek imajte u rezervi bojanku i drvene bojite ako zapnete s djetetom u prometnoj gužvi. Rezervna odjeća za vašeg mališana uvijek će vam dobro doći.

Organizacija je ključ uspjeha

Kako se ne bi pogubili u moru svakodnevnih obveza potrebno je biti iznimno dobro organizirat. Zato je najbolje sve staviti na papir, ili još bolje imati u domu malu tablu za obavijesti kako bi svaki dan prije izlaska iz doma mogli provjeriti jeste li što zaboravili.

Pročitajte više