12 zrnca mudrosti za nove mame

Foto: Shutterstock

SVE mame brinu, a posebno nove mame kojima je sve nepoznato.Čak se i vaše tijelo potpuno mijenja, bez da vas je netko pitao što vi o tome mislite. Želite se organizirati, ali patite od trudničke amnezije i jedino čega se možete sjetiti je da vam se jede čokolada u 3 ujutro. Vaš stari život vam postaje nepoznat, dok se istovremeno otkriva jedan potpuno novi svijet. Donosimo vam nekoliko "bisera mudrosti" za sretnu trudnoću i djetetovu prvu godinu. 

 
1. Jutarnje mučnine rješavajte đumbirom. Za mnoge žene mučnina je vjerna pratiteljica u trudnoći, čak i nakon prvog trimestra. Zato uvijek imajte pri ruci grickalice ili napitke napravljene od đumbira. Uz đumbir dobro će vam doći i jogurt, sir i krekeri. 
 
2. Kako bi smanjili stres u trudnoći otiđite u šetnju u prirodu. Osim što će priroda na vas djelovati kao antidepresiv, šetnja će biti dobra vježba za održavanje linije i priprema za porod. 
 
3. Imate dekolte, uživajte u njemu. Vaše tijelo se drastično mijenja i najlakše je zapeti na stvarima koje vam se ne sviđaju. Umjesto toga na trudnoću gledajte pozitivno, jer sada imate zavodljivu figuru s oblinama, gušću kosu  i blistav ten. 
 
4. Ne preskačite "bebin mjesec". Život će vam se vjerojatno vrtjeti oko bebe i prije nego se ona rodi. U trećem trimestru važno je da se opustite i ponovno povežete s partnerom. Bez obzira da li ste otišli nekamo za vikend ili ostali doma, uživajte jedno u drugom. Dobro će vam doći da barem na kratko ne mislite i ne pričate o bebama.
 
5. Započnite kofeinsku štednju. Stavljajte na stranu novac koji bi inače potrošili na kavu.
 
6. Priroda je genijalna. Ono što mi vidimo kao nepravilnosti zapravo je savršeno na svoj način. Postoji milijun i jedna stvar o kojoj bi  mogli brinuti (i vjerojatno ćete brinuti baš o svima), ali znajte da je sve tako s razlogom. Primjerice, može vam se činiti kako vaše novorođenče nema bradu, ali takva fizionomija olakšava dojenje. Informirajte se o svemu i ne zaključujte unaprijed, nije uvijek sve strašno kako se mamama čini. 
 
7. Iako o tome nitko ne govori, očekujte disfunkcionalnu fazu nakon rođenja. Normalno je da se javi loša ili nikakva komunikacija, nedostatak intimnosti, nerazumijevanje i nenamjerno udaljavanje. Odvojite vrijeme za sebe i partnera kako bi se ponovno povezali.
 
8. Ne uzrujavajte se ako se odmah ne povežete s djetetom. Moguće je da se nećete zaljubiti u svoje dijete čim ga prvi put ugledate. To je normalno i puno češće nego što mislite. Neke mame trebaju vremena. Budite nježni prema sebi i dajte si prostora i vremena da se prilagodite na sve promjene. Mazite se s djetetom, to će potaknuti ispuštanje hormona oksitocina, poznatog i kao "ljubavno ljepilo". 
 
9. Vaše dijete treba spavati u vašoj sobi prvih šest mjeseci. Tada je najveća vjerojatnost za SIDS. Istraživanja su dokazala da ako dijete čuje roditelje kako se miču i dišu, to ga sprječava da padne u predubok san i zaboravi disati.
 
10. Prije nego što vaše dijete postane potpuno mobilno željet ćete osigurati svoju kuću i ukloniti sve što bi moglo izazvati gušenje. Pri tome kao mjeru uzmite rolu wc papira. Svaki predmet koji može proći kroz otvor na roli papira, može proći i kroz djetetov jednjak i izazvati gušenje. 
 
11. Povratak na posao je težak. Normalno je da ste uzrujani i da vam je teško. Bez obzira na to koliko volite svoj posao, razdvajanje od djeteta prvi put je prilično emocionalno iskustvo. 
 
12. Prihvatite ranjivost i bljuvotinu na novoj košulji. Mnoge nove mame pitaju se hoće li biti dobre. Prečesto same od sebe očekuju da budu super u obavljanju više poslova odjednom, te da balansiraju između kuće, obitelji i posla i sve to sa smiješkom. Ako ne napravite sve što mislite da ste trebali, ne uzrujavajte se. Nosite svoje medalje s ponosom, svaku krpicu za podrigivanje i sve ostalo. I zapamtite, ranjivost je u srži srama, straha i borbe da uspijete, ali i sreće, kreativnosti, pripadanja i zadovoljstva. Ono što vas čini ranjivom, istovremeno vas čini lijepom. 
 
Najvažnije odluke koje ćete kao roditelj donijeti imaju malo veze s novcem, a jako puno s educiranjem, vjerovanjem instinktima i obraćanjem pozornosti na signale koje vam dijete šalje. Trudnoća nije bajka, a to svakako nije ni prva djetetova godina. Ali ako se naoružate s praktičnim informacijama možete stvoriti svoju vlastitu slatku, kaotičnu, neurednu, ali prekrasnu priču sa sretnim krajem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više