Danju pospanost, noću nesanica: Problemi sa spavanjem u prvom tromjesečju trudnoće

Foto: Shutterstock

GOTOVO sve trudnice barem u nekoj fazi trudnoće imaju problema sa spavanjem. Možda im se teško namjestiti, ili im je mučno, ili često moraju mokriti pa se bude. Što možete očekivati u prvom tromjesečju?

U prvoj ćete se trećini trudnoće vjerojatno stalno osjećati pospano. Visoka razina progesterona dovodi do iznenadnih, da ih tako nazovemo, napadaja umora. Taj hormon pomaže u reguliranju ženskog reproduktivnog sustava, ali i utječe na budnost i pospanost.

Navala tog hormona može dan na poslu pretvoriti iscrpljujućim poput maratona pa bi se nakon rutinskoga dana mogli osjećati potpuno iscijeđeno. Ali tu nije kraj. Osim što vas čini pospanima tijekom dana, progesteron može poremetiti vaše noćno spavanje, zbog čega ćete se idući dan osjećati još umornije. Bilo bi dobro da u svoj ritam ugurate više kraćih dnevnih drijemeža kako biste se odmorili.

Natečene grudi i stalna potreba za mokrenjem

Vaše osjetljive dojke također bi vam mogle stvarati probleme jer vam je zbog njih odjednom teško naći udoban položaj, posebice ako ste navikli spavati na trbuhu. Ovo je dobro vrijeme da se naviknete spavati na lijevom boku - u položaju koji poboljšava dotok krvi i nutrijenata do embrija ili fetusa.

Mogla bi vam smetati i konstantna potreba za mokrenjem. Ako tijekom noći mnogo mokrite, pokušajte svu tekućinu popiti preko dana, a navečer nemojte ništa piti.

Pročitajte više