Kegelove vježbe za lakši porod i brži oporavak: Kako vježbati?

Foto: Shutterstock

NITKO, ni vaš liječnik, ni primalja, ni vaša majka koja je sve to prošla ne može znati kako će proći vaš porod. Nasreću, postoje vježbe kojima možete pripremiti tijelo na ono što vas čeka.

Kegelove vježbe služe jačanju mišića zdjeličnog dna te poboljšanju cirkulacije na rektalnom i vaginalnom području. Ime su dobile po ginekologu Arnoldu Kegelu koji ih je osmislio. Pomoći će u kontroliranju hemeroida te ubrzati oporavak nakon epiziotomije ili puknuća ako do toga dođe tijekom poroda. Neki dokazi upućuju i na to da snažniji mišići zdjeličnog dna mogu skratiti fazu tiskanja. Također su korisna pripomoć pri liječenju inkontinencije.

Ove vježbe možete raditi bilo gdje, sjedeći za računalom, gledajući televizor, čak i dok stojite u redu u banci ili u trgovini.

Kako vježbati?

Stegnite mišiće vagine kao da namjeravate prekinuti mlaz mokraće. Držite mišiće stegnutima dok ne nabrojite do tri i nakon toga ih opustite i brojite do pet. Ponovite pet puta i pokušajte napraviti tri do četiri seta dnevno. Vježbe treba izvoditi redovito. Pazite da istovremeno ne stišćete mišiće trbuha, bedara ili stražnjice jer će učinak izostati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara