Mislite da je teško sa malim djetetom? Pričekajte da uđe u pubertet!

Foto: Shutterstock

TAMAN kada ste pomislili da imate dijete iz snova jer kao beba nije plakalo, u vrtiću se nije sukobljavalo s djecom, rado je ostajalo na čuvanju kod baka i djedova i stalno je bilo zdravo, vjerojatno će sve početi poprimati mnogo realniji oblik kada shvatite da u kući imate tinejdžera.

Svaka vaša molba koja je do sada više ili manje uspješno bila prihvaćena, sada će biti najčešće ignorirana ili ćete naići na oštru pobunu. Najjačim argumentom smatrat ćete izjavu kako sve činite za njihovo dobro i da će im to trebati kasnije u životu. Nažalost, to kod tinejdžera vrlo rijetko upali.

Lude frizure, često mijenjanje stilova i glasna muzika nešto je s čime ćete biti prisiljeni nositi se nekoliko godina.

Najizraženije promjene koje ćete primijetiti na svom djetetu kada uđe u pubertet:

Izljevi bijesa postaju češći, a stavovi sve ekstremniji

Dijete će uvijek izraziti bijes kada nije sve po njegovom, no osim kratke ljutnje koja je specifična za manju djecu, u pubertetu ljutnja najčešće biva popraćena lupanjem vratima, a nerijetko i ružnim riječima. U pubertetu djeca mnogo ekstremnije izražavaju svoje stavove i vrlo teško ćete ih uvjeriti da je baš oprečan stav ispravan.

Neprestano presvlačenje

Dok je kod male djece presvlačenje više puta dnevno potpuno opravdano jer su završili u blatu, uprljali se hranom ili poderali novu majicu, kod tinejdžera taj problem prelazi u drugi oblik. Bez obzira na prepun ormar odjeće, tinejdžeri vole percipirati do jučer svoju omiljenu odjevnu kombinaciju kao potpuno zastarjele krpe koje nema šanse da ikad više odjenu.

Pregovaračke vještine

Neprestano brbljanje vaših mališana u jednom trenu će prerasti u pravo pregovaranje u kojem ćete često ostati kratkih rukava. S godinama argumenti postaju sve bolji, a želja da bude po njihovom sve veća.

Pravi izbirljivci

Malom djetetu ćete možda i uspjeti „zakamuflirati“ namirnicu koju navodno ne voli, no kod tinejdžera postaje pravo umijeće skuhati obrok kojem neće prigovarati. Prije nego se pozovete na svu gladnu djecu u svijetu, sjetite se da ćete time postati upravo kao vaši roditelji, a mislili ste da taj dan nikada neće doći.

 

Pročitajte više