10 načina da pomognete djetetu nositi se sa gubitkom kućnog ljubimca!

10 načina da pomognete djetetu nositi se sa gubitkom kućnog ljubimca!

Foto: Shutterstock

GUBITAK kućnog ljubimca može vaše dijete pogoditi i mnogo više no što mislite. Djeci je to najčešće ujedno i prvi susret sa smrću i može rezultirati s mnogo suza i tuge. Donosimo vam savjete kako djetetu olakšati gubitak najdražeg ljubimca.

Dopustite djetetu da tuguje

Sasvim je u redu da dijete bude tužno kada izgubi nekoga koga voli. To je potpuno ispravan pristup. Ne dozvolite samo da tuguje predugo, već pomognite djetetu da se nauči nositi s gubitkom.

Dopustite djetetu da sudjeluje u opraštanju od ljubimca

Laganje da je ljubimac pobjegao najgore je što možete učiniti. Djetetu ćete tako ostaviti nadu da će se vratiti koja će biti cijelo vrijeme prisutna. Iako je teško izreći nešto za što znate da će djetetu prouzročiti bol, ne možete ga zaštiti od stvari koje se događaju i s kojima se prije ili kasnije mora naučiti nositi.

Stvorite uspomenu

Svaki kućni ljubimac je po nečemu poseban. Stvorite jedinstvenu uspomenu, maleni spomenar u koji ćete napisati neke lijepe uspomene na ljubimca i staviti koju sličicu.  Tako ćete ga se uvijek sjećati na lijep način.

Organizirajte oproštaj od ljubimca

Bez obzira radi li se o gubitku psa ili ribice, prikažite djetetu da ljubimac odlazi dostojanstveno. Neka dijete napiše ili smisli kratak govor u kojem će se oprostiti od ljubimca. Neka to učine i svi ostali članovi obitelji.

Ne tražite odmah zamjenskog ljubimca

Ako mislite da će novi ljubimac pomoći djetetu da odmah zaboravi izgubljenog, varate se. Dajte djetetu dovoljno vremena da se suoči s gubitkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Provjerite osjeća li dijete krivnju

Djeca često mogu pomisliti da su oni iz nekog razloga krivi za smrt ljubimca. Pobrinite se ukazati im na to da ono ništa nije moglo učiniti i da nije njegova krivnja.

Razgovarajte o ljubimcu

Izbjegavanje teme o ljubimcima neće pomoći djetetu da se brže oporavi. Razgovarajte s obitelji o lijepim uspomenama i smiješnim situacijama s ljubimcem.

Neka dijete shvati konačnost smrti

Dijete mora naučiti kako je smrt konačna, da ljubimac ne spava, pa će se probuditi u budućnosti.

Nastavite s normalnim aktivnostima

Ne smijete dopustiti djetetu da zbog gubitka zanemari prijatelje, obrazovanje i obitelj. Kada se dijete vrati u svakodnevnu rutinu lakše će se nositi s gubitkom.

Dopustite djetetu da nekako nadoknadi gubitak

Djeca vrlo često nakon gubitka ljubimca znaju početi ponovno spavati s omiljenom igračkom, svugdje nositi svoju dekicu ili nešto slično. Djetetu to donosi utjehu i ne pokušavajte to promijeniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara