Trudnoća nakon 35: rizici i predrasude

 Foto: Shutterstock

 
SVE  više žena u kasnijoj životnoj dobi postaju majke. Bez obzira da li su se na to odlučile zbog karijere ili osobnih razloga, danas 1 od 5 žena rodi nakon 35. U medicini postoji dobro poznata stigma u vezi ovakvih trudnoća pa će vas, ako imate 35 godina i više, klasificirani kao "stariju prvorotkinju" i vaša se trudnoća stavlja u kategoriju visokog rizika. Ali to naravno ne znači da morate početi paničariti čim ugasite 35 svjećica na torti, jer nije svaka takva trudnoća rizična i s komplikacijama. 
 
Plodnost se smanjuje s godinama, što znači da su ovulacije manje redovite i kvaliteta jajnih stanica opada s godinama. Kad se sve zbroji, vjerojatno će vam biti teže zatrudnjeti nakon 35. Žene koje nakon te dobi ovuliraju često otpuste više od jedne jajne stanice, zbog čega su blizanci ili čak trojke češći kod "starijih" žena.
 
U ovoj dobi žene češće imaju problema s reproduktivni sustavom, kao što su miomi, blokirani jajnici ili endometrioze. Uz to, češći je razvoj visokog tlaka, dijabetesa ili problema s bubrezima nego kod mlađih trudnica. Osim bolesti, ovakve trudnoće češće završe prijevremenim porodom, carskim rezom ili mrtvorođenim djetetom. 
 
Sve žene, bez obzira na dob, u opasnosti su od pobačaja u prvom trimestru. Ovaj rizik se povećava kako starite. U dvadesetima, rizik od pobačaja je 10%, do 35. se povećava na 20%, a u 40-ima taj rizik je gotovo 35%. Jedan od primarnih razloga zbog kojih je životna dob povezana s pobačajem je starost jajnih stanica. Što je starija jajna stanica veća je mogućnost za nepravilnu staničnu diobu, a to uzrokuje abnormalan broj kromosoma kod fetusa, njihov nepravilan razvoj i pobačaj. 
 
Kako je vjerojatnost za kromosomsku abnormalnost veća što ste stariji, žene nakon 35 imaju više šanse da rode dijete s poremećajima u razvoju, kao što je Downov sindrom. Primjerice s 20 godina vjerojatnost da ćete roditi dijete s Downom je 1 na 1600, dok je s 35 ta vjerojatnost iznosi 1 na 400. 
 
Kao da sve ovo nije dovoljno, tridesetpetogodišnje trudnice i one starije moraju se nositi s osudom društva. Smatra ih se sebičnim majkama, koje su karijeru i život stavile ispred obitelji i tek se u kasnoj dobi odlučile za dijete. 
 
Ali ne dajte se smesti, jer ako se odlučite roditi nakon 35. jedno je sigurno: bit ćete u dobrom društvu. Slavne mame kao što su Jennifer Lopez, Brooke Shields, Sarah Jessica Parker, Claudia Shiffer rodile su svoju djecu nakon 35. Bez obzira kada se odlučili na trudnoću važno je da u njoj uživate i budete sretni. Svaka trudnoća, bez obzira na dob, sa sobom nosi rizike, ali ono što dobijete kao nagradu vrijedno je svake žrtve. 

Pročitajte više