Ako vaša djeca dijele sobu, ovo su stvari koje morate znati

Foto: Shutterstock

NIJE neobično vidjeti da braća i sestre dijele sobu. Roditelji obično potiču dijeljenje sobe među djecom, uglavnom zbog nedostatka prostora. To je zdrava praksa koja drži obitelj na okupu i ima određene posljedice koje se ne smiju zanemariti.

Čini djecu empatičnijom

Djeca koja dijele sobu sa svojom braćom i sestrama su brižnija po prirodi. Sklona su brinuti jedna za drugu kad dijele prostor. Također dijele tajne i međusobno se bolje razumiju.

U odrasloj dobi ih čini bliskima

Kada godinama provodite s nekim većinu vremena u istoj prostoriji, saznate puno o toj osobi. Znate što voli, a što ne, koje su joj pozitivne, koje negativne strane, koje su joj snage, a koje slabosti.

Takvi braća i sestre i u odrasloj dobi stoje jedni uz druge bez obzira na sve. Uvijek se pouzdaju jedni u druge i povjeravaju si većinu stvari.

Uči postavljanju osobnih granica

Djeca koja dijele isti prostor s braćom i sestrama znaju postaviti granice. Uče upravljati svojim emocijama i stvarima u danom prostoru.

Dobro razumiju ljude

Dijeljenje istog prostora s drugom osobom uči vas ljudskoj prirodi, emocijama i ponašanju. Takva djeca odrastaju u empatične osobe koje bolje razumiju ljudsko ponašanje.

Dovodi do svađa

Svađe među braćom i sestrama nisu neuobičajene, a intenzivnije su među onima koji dijele sobu. Roditelji mogu minimizirati sukobe tako da svakom djetetu osiguraju poseban kutak u kući, a krevete u sobi koju dijele odvoje.

Pročitajte više