Ako želite bebu, sada je najbolje vrijeme da se bacite na posao

Foto: 123RF

ZA parove koji razmišljaju o proširenju obitelji, Božić je posebno izazovno razdoblje.

''To je vrijeme kada smo fokusirani na obitelj i zato se, nevjerojatno, ali istinito, možemo osjećati prilično usamljeno'', pojasnila je stručnjakinja za žensko zdravlje dr. Catherine Hood.

No prava istina je da je sada najbolje vrijeme za začeće. Naime, više žena ostane u drugom stanju oko Božića nego u bilo koje drugo doba godine. Istraživanja su pokazala da je zimi raste i kvaliteta sperme. 

Šanse za začeće možete povećati ako slijedite neke strategije i savjete dr. Hood.

Žene bi trebale biti aktivne, ali izbjegavati stresne vježbe koje mogu utjecati na ovulaciju. Vježbanje koje iscrpljuje može povećati probleme s plodnošću za 230 posto. Potrebno je voditi računa i o težini i tome da indeks tjelesne mase ne prijeđe 30. 

Muškarci bi mogli povećati količinu spermija ako vježbaju tri puta tjedno po 30 minuta, ali prenaporni treninzi mogu smanjiti njihov broj pa je potrebno pronaći pravu mjeru. Muškarci bi trebali izbjegavati saune jer visoke temperature također utječu na kvalitetu sperme.

Izbjegavajte noćne smjene, ako možete, jer tako raste rizik od neplodnosti zbog neravnoteže hormona do koje dolazi promjenama ritma.

Također, važno je izbjegavati radna mjesta na kojima se koriste toksini, a muškarci ne bi smjeli nositi mobitele u prednjim džepovima hlača.

Nemojte pušiti jer je ženama tako teže začeti, a muškarcima se smanjuje kvaliteta i kvantiteta spermija.

Kavu zamijenite čajem jer ima manje kofeina i bogatiji je antioksidansima. Smanjite i konzumaciju alkoholnih pića, a idealno je potpuno ih izbaciti.

Važno je pronaći pravi trenutak. Pratite menstrualni ciklus i utvrdite kada su vam plodni dani. 

Ako želite što prije začeti, važna je i prehrana. Muškarcima se savjetuje jesti ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama i uzimati dovoljno cinka, selena te vitamina C, B12 i E.

Buduće majke trebaju smanjiti unos šećera i nezdravih ugljikohidrata poput kruha, tjestenine i riže.

Iako ovaj savjet može frustrirati, nemojte se forsirati. Opustite se i ne razmišljajte o tome kada ćete ostati trudni.

''Lakše je reći nego to učiniti, ali stres itekako utječe na šanse za začeće, odnosno i na ovulaciju i na proizvodnju spermija'', upozorava dr. Hood i navodi podatak jednog istraživanja prema kojem stres smanjuje plodnost za 29 posto.

Opustit ćete se ako radite nešto što volite i u čemu uživate ili upišete jogu, meditirate i odmarate se.

Pročitajte više