Babice upozoravaju - ne kupujte ovakve dekice svojim bebama - opasne su

Foto: 123rf

OVO proljetno toplo-hladno-vjetrovito vrijeme muči ovih dana jako puno mama s malim bebicama jer nikako ne mogu pogoditi kako utopliti i zaštiti svoju bebicu kada idu van. 

Dekica je još uvijek dobro rješenje, jer kada bebica zaspi, treba je ipak zaštiti, ali pazite pritom da ih, umjesto zaštite, ne dovedete u opasnost. 

Na to su nedavno roditelje upozorile babice s Novog Zelanda, a prenio je i irski portal MummyPages koje sve više beba viđaju umotane u dekice od flisa koje su slatke i prilično raširene na tržištu proizvoda za bebe - a evo zašto babice preporučuju da ih ne koristite. Niti vani niti za spavanje. 

To nije prirodan materijal i loš je jer uopće ne propušta zrak, a ako bebicama nešto tako jako treba onda je to propusnost. 

Bebice se znoje baš kao i svako biće, no njihov organizam još uvijek ne može tako dobro regulirati temperaturu kao naša tijela. Uz to, bebice se ne kreću i još ako su pritom zaštićena u kolicama od strujanja zraka, njihovo će tijelo biti još više "zatvoreno". A bebice, ako niste znali, trebaju imati jedan sloj manje nego mi odrasli, no mame kao mame uglavnom brinu da im se bebice ne prehlade. I onda ih umotavaju jače nego što bi trebali što je posebno loše ako pričamo o ovakvim nepropusnim materijalima.  

Bebice se tako pregriju, pa se uznoje i potom ih taj znoj hladi pa im postaje hladno, ali to mamama ne mogu tako reći pa one najčešće niti ne shvate što se odvija ispod dekice. 

A babice čak kažu i to da bi ta promjena vruće/hladno mogla biti čak i kobna za njihove živote, ako su bebe još uvijek jako male. 

Sličan savjet odnosi se na i flisiranu odjeću, posebno pidžamice u kojima se bebe pregrijavaju i znoje puno više nego u pamučnoj odjeći. 

Radije više tankih propusnih slojeva nego jedan nepropusan. 

 

 

Pročitajte više