Čistite dječje dude vlastitom slinom? Razmislite još jednom o tome

Foto: 123RF

UNATOČ istraživanju da je čišćenje dude vlastitom slinom itekako korisno, klinički imunološki alergolog John Ziegler tu je tvrdnju odlučio opovrgnuti. Problem je, tvrdi Ziegler, u majci koja može imati neku infekciju i čišćenjem dude vlastitom slinom prenijeti je na svoje dijete.

Alergolog savjet o čišćenju dude vlastitom slinom stavlja u istu košaru kao i onaj o odgoju djece na farmi gdje je okoliš manje sterilan. 

"Tvrdnja je temeljena na hipotezi da djeca koja žive u prljavijim sredinama imaju manje alergija od djece koja žive u čišćim okruženjima, no nije posve jasno zašto je to tako. Vjeruje se da su djeca koja žive na farmama manje sklona bolestima poput astme. Jedan od razloga zašto je to tako mogao bi biti izloženost mikrobima koji žive u crijevima životinja, no to još nije potvrđeno", objašnjava Ziegler i savjetuje čišćenje i sterilizaciju svega što dolazi u dodir s djetetovim ustima prije nego što dijete počne jesti krutu hranu. 

"To uključuje igračke, bočice, dude varalice, šalice i ostali pribor. Dovoljno je sterilizirati te stvari tako što ćete ih prokuhati pet minuta. Njihov imunološki sustav nije dovoljno razvijen za borbu protiv infekcije, osobito one iz majčinih usta", poručio je prof. Ziegler.

On vjeruje da je ideja o poboljšanju djetetovog imunološkog sustava čišćenjem dude vlastitom slinom zapravo neutemeljena tvrdnja. Ideja o tome potječe od samog porođaja kada je dijete izloženo mikrobima koji se nalaze u majčinom vaginalnom kanalu. Bebe koje su rođene vaginalno, izložene su drugačijim mikrobima za razliku od one djece koja su rođena carskim rezom. Postoji mišljenje da je zbog toga vaginalni porođaj bolji. 

Pretpostavka da se isti mikrobi nalaze i u majčinim ustima - pogrešna je. 

Pročitajte više