Evo zašto je veza između mame i sina toliko važna

Foto: Pexels

DOISTA je ogroman utjecaj odnosa majke i sina na njegovu osobnost i život u cjelini. Štoviše, pojedina istraživanja tvrde da dječaci koji su bliski sa svojim majkama odrastaju u stabilne i sretne ljude, a portal Bright Side je izdvojio neke od razloga zašto je ta veza toliko važna:

Postižu bolje rezultate tijekom školovanja

Istraživači su otkrili da povezanost između majke i djeteta ima izravan utjecaj na razvoj djetetovog mozga. Konkretno na područja koja su odgovorna za učenje, pamćenje i reakcije na stres. Majka koja je pažljiva prema svom sinu od prvih dana, već samim time povećava šanse da će ostvariti bolje rezultate u školi.

To ih čuva od problema

Još jedno malo istraživanje pokazuje da blizak odnos s mamom značajno smanjuje rizik da se dječaci uključe u ponašanja visokog rizika. U velikoj mjeri to se temelji na privrženosti sina majci. 

Samopouzdanje

Majčina podrška je snažna sila. Mame su poput osobnih navijačica koje podižu samopouzdanje. Ako dječak ima majčinu podršku, vjerovat će u sebe i neće se bojati iskušati nove stvari.

Jačaju njegove socijalne vještine

Jedno istraživanje otkrilo je da su djeca koja provode puno vremena sa svojim majkama za 20 do 40 posto bolja u prakticiranju socijalnih vještina. Razlog za to je što postoji snažniji kognitivni razvoj koji se događa kroz zajedničke aktivnosti. Osim što će naučiti pravila socijalne interakcije, oni će vjerojatno imati bolje verbalne vještine.

Nema mjesta stereotipima

Nekoliko studija otkrilo je da majke više prihvaćaju emocije djevojčica nego dječaka, što na kraju može dovesti do povlačenja u sebe. Zbog toga majka koja pruža podršku treba ohrabriti svog dječaka da izrazi svoje osjećaje. Trebala bi mu objasniti da zbog suza neće biti "manje muško". Kao rezultat toga, dječak će odrasti u emocionalno dostupnog muškarca, bit će iskren prema svojim osjećajima i neće živjeti u skladu s rodnim stereotipima.

Emocionalna inteligencija

Kada govore o stereotipima vezanima uz muškarce, dječaci koji su povezani uz majke imaju manje vjerojatnosti da će razviti probleme u ponašanju, što bi moglo ometati njihov emocionalni razvoj. Oni se znaju nositi s međuljudskim sukobima, kao i uspostaviti veze s drugim ljudima, što je korisno u gotovo svim područjima našeg života.

Poštovat će žene

U osnovi je nemoguće zamisliti da se muškarac koji voli i brine za svoju majku loše odnosi prema drugim ženama. Kada su bliski s majkama, oni uče kako komunicirati sa ženama i uče o njihovoj psihi. 

Manji rizik od problema s mentalnim zdravljem

Dokazano je i da čvrsta veza između mame i sina značajno jača dječakovo mentalno zdravlje. On se uči učinkovito nositi s problemima i dobiva dovoljno potpore da izbjegne depresiju i tjeskobu.

Pročitajte više