Ginekologinja otkriva prednosti i nedostatke popularne alternativne metode poroda

Foto: Shutterstock

POROĐAJ u vodi jedna je od najpoznatijih alternativnih metoda poroda, koja je sve popularnija u inozemstvu. Ova metoda podrazumijeva da majka bude djelomično uronjena u toplu vodu tijekom trudova i poroda. No, prije nego što se majke odluče na ovu metodu, a ne odu u bolnicu, ginekologinja Saksi Goel istaknula je nekoliko prednosti i nedostataka ovakve vrste poroda.

Dr. Goel istaknula je nekoliko prednosti i nedostataka ovakve vrste poroda koje bi buduće majke trebale uzeti u obzir. 

Prednosti poroda u vodi

Kao najveću prednost poroda u vodi, dr. Goel ističe umanjenu bol u odnosu na normalan porod. Razlog tomu je što su mišići manje napeti zbog opuštajućeg djelovanja tople vode. Zbog toga "ovakav porod može biti ugodniji i zahtijevati manje medicinskih tehnika za ublažavanje boli", ističe ginekologinja, prenosi The Times of India. 

Dodaje da je ovakva vrsta poroda znatno ugodnija. "Majke koje odaberu rađati u vodi, mogu se lakše kretati i pronaći položaj koji im više odgovara tijekom poroda", ističe dr. Goel i dodaje da to potiče spontaniji i dinamičniji proces poroda.

Rađanjem u vodi dolazi do manje vjerojatnosti za traumu međice. Tijekom poroda u vodi, međica postaje elastičnija i manje osjetljiva na ozljede, što u konačnici može pomoći majci da se brže oporavi nakon poroda, prenosi The Times of India. Općenito gledano, objašnjava ginekologinja, porod u vodi pomaže u smanjenju napetosti i tjeskobe.

Nedostaci poroda u vodi

Osim brojnih prednosti zbog kojih ova vrsta poroda izgleda kao savršena opcija, ginekologinja je istaknula i negativne strane koje se moraju uzeti u obzir. Jedna od njih je moguća opasnost od zaraze. Dr. Goel objašnjava da "topla voda može sadržavati bakterije, povećavajući rizik od infekcije za majku i bebu".

A tu je i problem težeg kontroliranja situacije jer je znatno teže pratiti majku i dijete tijekom poroda u vodi. "Liječnicima može biti teško pomno pratiti otkucaje srca fetusa i majčine vitalne znakove ako uređaji za praćenje ne rade ispravno u vodi", objašnjava ona. 

Ovu vrstu poroda dr. Goel ne preporučuje ženama koje imaju određena medicinska stanja ili visokorizičnu trudnoću. Dodaje da trudnice moraju razgovarati sa svojim liječnicima kako bi utvrdile je li porod u vodi siguran i prikladan za njihovu situaciju. Također, u slučaju mogućih komplikacija, puno je veći rizik za majke i bebe ako ne rađaju u bolnici u kojoj imaju osiguranu maksimalnu skrb.

Pročitajte više