Psihologinja otkriva pet jakih pokazatelja zdrave veze

Foto: Shutterstock

Budući da svatko ima različite emocionalne potrebe, ono što osoba smatra zdravom vezom može se razlikovati. Međutim, zdravi su odnosi oni koji svakom partneru dopuštaju da bude autonoman, a istovremeno pružaju osjećaj povezanosti s partnerom.

"Odnosi koji dopuštaju kompromise, međusobno poštovanje i prostor u kojem svaka osoba osjeća da se može dosljedno okrenuti svom partneru kao nekome tko je pouzdan i predvidljiv, obično su najzdraviji i najsretniji odnosi", kaže psihologinja Annie Tanasugarn za Psychology Today.

Izdvojila je pet dodatnih pokazatelja zdrave i sretne veze.

1. Potvrda (validacija)

Psihologinja ističe: "Važno je prepoznati da vrednovanje neke osobe ne znači da se nužno morate složiti s njom, već da poštujete i priznajete njene potrebe, osjećaje i jedinstvene perspektive." Dodaje da validacija uključuje i razumijevanje iskustava druge osobe te sposobnost slušanja i odgovaranja bez osuđivanja.

2. Zdrava komunikacija

Otvorena i autentična komunikacija temelj je svake zdrave i ispunjavajuće veze, ali može biti najznačajnija kada pokušavamo razumjeti partnerova iskustva, ranjivosti ili osjećaje. "Zdrava komunikacija u vezi daje vašem partneru do znanja što trebate od njega, ali vam također omogućuje da razumijete partnerove potrebe", tvrdi Tanasugarn.

3. Kompatibilnost

"Kompatibilnost ne treba miješati s kemijom, koja je često prolazna i temelji se na početnoj privlačnosti prema nekoj osobi. Kemija bez autentične kompatibilnosti može rezultirati neispunjavajućim odnosom u kojem se osjećate nezadovoljno", upozorava psihologinja.

Međutim, kada je kompatibilnost prisutna, ona pojačava kemiju i često dovodi do vrlo ispunjavajuće i intimne veze između nas i našeg partnera.

4. Osjećaj sigurnosti

Potrebe za sigurnošću osnovne su ljudske potrebe koje svatko ima, navodi Tanasugarn. "Te potrebe uključuju osjećaj emocionalne sigurnosti, psihološke sigurnosti, stabilnosti i predvidljivosti veze te dosljednosti i pouzdanosti partnera", pojasnila je.

5. Poštivanje osobnog prostora

Psihologinja objašnjava da je osobni prostor važan za sve odnose, ali možda najvažniji kada je riječ o našim najintimnijim odnosima, jer nam omogućuje da se razvijamo bez očekivanja ili pritiska.

"Kada je u vezi svakoj osobi dopušten vlastiti prostor bez osuđivanja ili ultimatuma, to joj daje priliku da se pozabavi vlastitim ciljevima i da postane bolja verzija sebe. Kada se svakom partneru omogući prostor za rast bez straha da će drugi partner otići, to može pomoći u izgradnji snažnijeg odnosa temeljenog na zajedničkom rastu", zaključila je Tanasugarn.

Pročitajte više