Gledanje televizije ima različite učinke na djecu, ovo je deset loših posljedica

Foto: Pexels

Mnoge televizijske emisije usmjerene su isključivo na pružanje zabave mališanima. No roditelji se ipak pitaju je li gledanje televizije korisno ili štetno za djecu. Premda su neke emisije edukativne, možda je prikladnije igrati se s djecom.

Također, neka djeca mogu pokazivati nezdrav skok u interesu za gledanje televizije i zahtijevati češće gledanje TV-a te se ljutiti kad god je televizor isključen. Ovo su neke od loših posljedica.

1. Može trajno oštetiti moždanu strukturu djeteta

Prema istraživanju, prekomjerno gledanje televizije može trajno promijeniti strukturu mozga malog djeteta. Ako vaše dijete provodi previše vremena gledajući TV, imat će veću količinu sive tvari u blizini svoga prefrontalnog korteksa. To je područje koje se nalazi na prednjem dijelu prednjeg režnja djetetova mozga. Takvo stanje može značiti da bi vaše dijete moglo imati poteškoća s verbalnom inteligencijom.

2. Ne postoje obrazovne prednosti za djecu mlađu od dvije godine

Vaše dijete može dobiti vrlo iskrivljenu sliku stvarnog svijeta na temelju obrazovanja koje dobiva gledajući televiziju. Također, može imati problema u odnosima sa stvarnim ljudima ako se u ranoj dobi navikne gledati virtualne likove, piše Mom Junction.

3. Oduzima dragocjeno vrijeme djetetu

Navikavanje na gledanje televizije značit će da će vaš mališan izgubiti mnogo stvarnog vremena koje bi mogao iskoristiti u stvarnim situacijama. Okruženje stvarnih ljudi i situacija u stvarnom svijetu pomoći će vašem malom djetetu da razvije svoje različite moždane funkcije. Kvalitetno obiteljsko vrijeme uz zabavne aktivnosti, kao što je čitanje priča, može poboljšati djetetovu kreativnost i maštu.

4. Može oslabiti sposobnost razmišljanja

Kada je vaše dijete stalno izloženo televiziji, to može oslabiti njegove sposobnosti razmišljanja. Određene TV-emisije mogu poučiti vašeg mališana, ali ga mogu i odvratiti od toga da sam preuzme inicijativu.

Budući da TV-emisije dolaze s idejom i aktivnošću koja je unaprijed programirana, dijete nema puno prostora za razvijanje vještina kritičkog razmišljanja i preuzimanje inicijative da nešto razmisli ili učini.

5. Oduzima vrijeme za čitanje

Čitanje se preporučuje maloj djeci od trenutka kada mogu početi držati knjigu, ako je moguće i ranije. To će pomoći vašem djetetu da bude bolje kada krene u školu. Čitanje će također pomoći u izoštravanju raznih kognitivnih i motoričkih vještina vašeg malog djeteta te potaknuti maštu i poboljšati pamćenje.

6. Previše televizije može ometati govor

Većina stručnjaka za govor i jezik upozorava da izlaganje prevelikoj buci televizora kod kuće može spriječiti pravovremeni razvoj djeteta, utječući na njegov govor. Ako je vaše dijete uvijek izloženo pozadinskoj buci televizora, teško će slušati druge zvukove i riječi.

7. Učenje u školi postaje teže

Ako se vaše dijete navikne na gledanje emisija s visokokvalitetnim obrazovnim programom na televiziji, to može biti u suprotnosti s načinom na koji uči od pravog učitelja. Mnogi roditelji možda se pitaju nadmašuju li nedostaci gledanja televizije za malu djecu prednosti, budući da su mnoge televizijske emisije usmjerene isključivo na pružanje zabave mališanima.

Emisije koje vaše dijete gleda na televiziji uvijek su brze i pune animacija. Jednom kada se vaše dijete navikne na učenje kroz takve emisije, bit će mu teško koncentrirati se na uobičajene tehnike podučavanja u učionici. Vašem djetetu također može postati teško obratiti pozornost na učenje, bilo u školi ili kod kuće.

8. Dijete može biti izloženo lošim sadržajima

Gledanje televizije oduvijek je bilo kritizirano zbog negativnog utjecaja koji ima na malu djecu. Iako regulirate što vaš mališan gleda, uvijek se mogu pojaviti reklame ili emisije koje nemaju sadržaj primjeren njegovoj dobi. TV-emisije neće uvijek odgovarati osjetljivosti ili vrijednostima koje možda želite da vaše dijete nauči. Na primjer, možda ne želite da vaše dijete jede određenu hranu ili slatkiše, ali TV-emisije ili reklame mogu to poticati.

9. Povećava rizik od pretilosti

Gledanje televizije od najranije dobi može loše utjecati na težinu vašeg mališana. Ograničenje vremena ispred ekrana ključno je, jer se mala djeca koja previše gledaju TV mogu već u ranoj dobi suočavati s problemima težine.

U većini slučajeva može se pokazati da vaše dijete ima prekomjernu težinu ili je čak i pretilo. Gledanje televizije oduzet će vašem malom djetetu vrijeme za igru te može ograničiti njegovo vrijeme za tjelesnu aktivnost.

10. Povećava krvni tlak

Ako je vaše dijete izloženo gledanju televizije, to može naškoditi njegovu krvnom tlaku. Prema studiji, previše gledanja televizije u dobi između druge i desete godine može dovesti vaše dijete do 30% većeg rizika od visokog krvnog tlaka. U kombinaciji s manjom tjelesnom aktivnošću, to može dodatno povećati faktor rizika za 50%.

Zaključno, gledanje televizije može negativno utjecati na zdravlje i razvoj djece, uključujući smanjenje tjelesne aktivnosti, ograničenu socijalnu interakciju, probleme sa spavanjem i rizik od pretilosti. Roditelji bi trebali biti svjesni ovih potencijalnih posljedica te poticati djecu na raznolike aktivnosti, koje podržavaju njihov cjelokupni razvoj.

Pročitajte više