Hrvatski strojevi za rađanje su zakazali

Foto: Index

U PROSJEKU jednom godišnje cijela Hrvatska se zgraža i zabrinuta je za opstanak, a to se događa u trenu kad Državni zavod za statistiku izbaci najnovije brojke o prirodnom kretanju stanovništva.
 
Tako je bilo i jučer. Hrvatska izumire - naslov u većini medija, a upravo smo na takav naslov navikli posljednjih godina.Naravno, naslov je u potpunosti točan. Hrvatska zaista izumire, a svaka nova godina donosi nam alarmantne podatke o tome da je rođen najmanji broj djece ikad. Tako je bilo lani. Tako je bilo i preklani. Tako nam je već godinama.
 
Činjenica je, da se u Hrvatskoj rađa sve manje djece. U 2015. ih je živorođeno 38.142, što je za 1.424 manje nego godinu prije koja je do tad slovila kao rekorder po najmanjem broju rođenih. Usporedbe radi lani je umrlo 55.651 osoba. Ne treba biti vrhunski matematičar da se zbroji koliki je raspon između te dvije brojke.
 
Unatoč svemu vladajuće garniture, kako bivše pa tako i sadašnje, nije nimalo briga za taj problem kad su zaokupljeni istinskim problemima rješavanja pitanja komunjara i ustaša.
 
Jedno od HDZ-ovih glavnih predizbornih obećanja bila je mjera pronatalitetne politike, odnosno takozvana mjera. Misle s 1000 eura po novorođenčetu podići natalitet. Nije da su novci na odmet, ali ne znamo koga će 1000 eura privući da ima dijete.
 
Za razloge zbog kojih je tako nizak broj novorođenčadi, ne treba kopati duboko. Dovoljno je pogledati broj ljudi na burzi i visoku stopu nezaposlenosti, jedinu visoku brojku (osim vanjskog duga)  kojom se Hrvatska može "pohvaliti".
 
I onda ako uzmemo u obzir ogroman broj nezaposlenih, u trenu kad osoba, odnosno mlađa ženska osoba ide na razgovore za posao, često mora odgovoriti na pitanje planira li djecu, ako da kada.
 
Nema veze što je to tipična diskriminacija, ona je kod nas već toliko ukorijenjena da je ženama najnormalnije da im se takvo pitanje postavi. S druge strane one “sretnice” koje već imaju posao, nastoje ga čuvati pa se ne usude zatrudnjeti. Ako se pak odluče na taj izrazito hrabar i odvažan korak u današnje vrijeme, e onda se suočavaju s tim da mogu ostati bez posla, bez obzira koliko ga prethodno dugo radile.
 
Istraživanja koja su provedena u Hrvatskoj pokazala su da kod nas svaka druga trudnica ili žena koja je rodila dobije otkaz.
 
Od toga, 34,1 posto žena suočilo se s neprodužavanjem ugovora o radu zbog trudnoće, a 21,2 posto žena dobilo je otkaz radi trudnoće i korištenja prava povezanih s rođenjem djeteta.
 
Ako već imaju sreće pa ne dobiju nogu, od svih žena koje su se nakon rođenja djeteta vratile na posao, gotovo polovina njih je na neki način degradirana. Ili su premještene na lošije radno mjesto, ili im je smanjena plaća ili pak ne mogu napredovati zato što su se odlučile roditi dijete.
 
Kad svemu tome dodamo i činjenicu da se žene često na porodu zlostavljaju i ponižavaju, onda takva demografska situacija u Hrvatskoj može začuditi samo majmune.
 
Kao što smo već više puta pisali, mnoge su žene podijelile svoja traumatična iskustva s poroda, a dosta je njih reklo da nakon toga više i ne pomišljaju imati  djecu.
 
Dodajmo i kako mnoge žene ni ne mogu zatrudnjeti. Većina ih se boji izgubiti posao pa se sve kasnije usuđuju imati dijete. Ako se napokon i odluče, više ga ne mogu imati. Biološki sat je otkucao svoje, a i rezultati su pokazali da je svaki peti par u Hrvatskoj neplodan. To je boljka suvremenog načina života u kojem je stres jedan od glavnih faktora.
 
Zato ne treba čuditi što su žene, koje mnogi doživljavaju samo kao strojeve za rađanje, zakazale i što ne pružaju Hrvatskoj podmlatke u količini koja bi zadovoljila demografsku sliku i učinila je optimističnijom za budućnost.
 

Pročitajte više