Imate li danas možda poderane gaće?

Foto: Pinterest

IMATE LI danas za večeru možda poderane gaće?

Poderane gaće su stari naziv za jedno prilično poznato hrvatsko jelo koje se u raznim dijelovima Lijepe naše razno i zove: u Dalmaciji je to dalmatinski uštipak, u Zagori je pak uštipak dobio predznak vlaški, netko ih zna kao pecipaje, langošice, fanjke ili lepinjice, a osim po izgledu vrlo su slične i kroštulama. No poderane gaće, naziv koji se najčešće veže uz Slavoniju, sigurno će potaknuti vaše malce da jedva dočekaju taj vrli, smiješan specijalitet. Ako vole jednostavnu slatku večeru koju će dodatno zasladiti  šalicom kakaa ili toplog čaja s medom - na spavanje će sigurno ići sretni i siti.

Jedina mana ovog jela jest to da se mora pojesti dok je još toplo jer se inače osuši i stvrdne no vjerujemo da ni neće ostati ništa na dnu zdjele.

Ovisno o broju vaših ukućana smjesa se može povećavati, ali ne treba ju smanjivati jer će se vjerojatno s guštom smazati.

Okvirna mjera bila bi:

- 500 g glatkog brašna

- 2 dcl mlijeka

- 1 dcl vode

- vrećica suhog kvasca

- jedna mala žličica soli

 

U brašno umješajte sol i suhi kvasac, dobro promješajte te dodajte mlijeko i vodu.  Smjesu dobro promijesite kuhačom na način da pet minuta dobro miješate pa pet minuta ostavite da odstoji. Kada se ruka malo odmori ponovite postupak miješanja, odnosno rastezanja tijesta (tako će ući više zraka i vaše će poderane gaće biti podatnije ;)) sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za kuhaču.  Tijesto potom ostavite na toplom da se dobro digne (oko pola sata) te ga prebacite na pobrašnjenu površinu i razvucite na debljinu od maksimalno 1 cm.

Potom iz razvučenog tijesta narežite trake, uzduž i okomito, na komade od otprilike 5 puta 10 cm te svaki komad obavezno zarežite s dvije kraće crte (poderite gaće).

Kada ste ih narezali, odite provjeriti što vaši ukućani rade i dok se ulje za pečenje grije pripremite posudu s upijajućim papirom. 

Gaće se peku na vrućem dosta dubokom ulju, peku se kratko (2-3 minute) dok ne pozlate s obje strane. Na kraju ih samo posipajte šećerom u prahu i poslužite.

Osim super imena i još boljeg okusa poderane gaće kao i sve ostale inačice ovog jela odlične su za obiteljsko druženje jer djeca slobodno mogu izrezivati neke svoje oblike te su kao takve odlične i za kućne dječje rođendane.

 


 

Pročitajte više